szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kutatóexpedíció indul jövőre a Titanic roncsaihoz, amelyhez utoljára 2005-ben merültek le kutatók. Most a saját fejlesztésű mini-tengeralattjárókkal olyan technológiát visznek le, mellyel eddig sosem látott 3D-s modellt tudnak majd készíteni.

Az OceanGate Expeditions elnevezésű, mélyvízi kutatásokat végző magáncég majdnem két hónapos expedíciót indít 2018 májusában Új-Fundlandról, amelynek partjaitól mintegy 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén, 3821 méter mélyen fekszenek a Titanic-roncsok. A kutatásban a massachusettsi Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakemberei is részt vesznek.

A washingtoni székhelyű OceanGate közleménye szerint a misszió során, amelynek résztvevői a cég által kifejlesztett mini-tengeralattjáróval merülnek le a Titanic roncsaihoz, a hajó maradványainak és dokumentumainak állapotát mérik fel, de semmit nem hoznak a felszínre a védett helyszínről.

A Woods Hole-i szakértők a korszerű tengermélyi technológia, 2D-s és 3D-s szonárszkennerek és lézeres képalkotási megoldás segítségével el akarják készíteni a roncs háromdimenziós fotografikus modelljét. Nem mellesleg talán éppen ez zárja majd rövidre azokat a konspirációs teóriákat, melyek szerint igazából nem is a Titanic roncsai hevernek a mélyben, hanem az Olympic.

A Titanic brit luxusgőzös, amely Southamptonból New Yorkba tartott, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. Tavaly egy lenyűgöző animációt is készítettek a világ leghíresebb hajójának tragikus utolsó óráiból. A filmekhez képest talán unalmasabbnak tűnő videó hatásos: megrázó, szinte érzi az ember, hogy a süllyedő hajón van. Ide kattintva megnézheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!