szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz magyarsággal, de még bőven a sokak által hihetőnek vélt határon belül megírt szöveggel próbálkoznak azok a kiberbűnözők, akik ezúttal nem telefonhívással, hanem a neten próbálnak pénzt kicsalni az OTP Bank nevében.

"Az OTP Bank gratulál neked! Cégünk 67 éves lett, és születésnapunk alkalmából a te desktop mobiltelefon készülékedet választottuk ki arra, hogy nyerhet egy exklúzív (sic!) díjat teljesen ingyen" – így indít az a "rövid netes játék", amelynek üzemeltetői iPhone-t, PlayStationt, 70 ezer forint értékű telefonegyenleg-feltöltést és tescós vásárlási utalványt ígérnek a játékosoknak.

Az átverés fertőzött weboldalak és hirdetések megnyitása után jön elő, a felhasználók először egy ilyen felugró ablakot látnak.

Ezután jön az OTP színvilágába illő, a bank logójával operáló honlap. Melynek szövege nyelvtanilag több ponton is helytelen, időnként angol kifejezések is belekeverednek, de mégis: az OTP online megjelenéséhez ilyen szinten hasonlító weboldalnak már sokan bedőlnek.

A megtévesztő honlap szövege szerint "a kiválasztottaknak" mindössze négy kérdésre kell válaszolni a nyeremények valamelyikéért. Az első kérdés például az, hogy mi az OTP színe. Miután mind a négy kérdésre válaszol valaki, a rendszer elkéri a telefonszámát. De az igazi trükk csak ezután következik: a csalók arra kérik a "szerencsés" játékost, hogy küldjön egy sms-t a megadott telefonszámra. Egy emelt díjas számról van szó, amelyre jobb óvatosan sms-ezni, mert több száz vagy néhány ezer forintba kerülhet.

Külön rásegít a megtévesztésre, hogy a kamu nyereményjáték oldalain több helyen is feltűnnek olyan, magyarul írt hozzászólások, melynek állítólagos szerzői azt állítják, ők már nyertek az OTP játékán. Ezeket a kommenteket a csaló rendszer üzemeltetői írták.

Miközben a neten az OTP nevében próbálják megvezetni az embereket, javában tombol a telefonos csalássorozat is. Itt olvashat egyről, amelyben rövid idő alatt 30 ezer forintot lehet bukni.

Ha máskor is időben szeretne értesülni a hasonló átverésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát – mi szólni fogunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne