szerző:
hvg.hu

Rossz magyarsággal, de még bőven a sokak által hihetőnek vélt határon belül megírt szöveggel próbálkoznak azok a kiberbűnözők, akik ezúttal nem telefonhívással, hanem a neten próbálnak pénzt kicsalni az OTP Bank nevében.

"Az OTP Bank gratulál neked! Cégünk 67 éves lett, és születésnapunk alkalmából a te desktop mobiltelefon készülékedet választottuk ki arra, hogy nyerhet egy exklúzív (sic!) díjat teljesen ingyen" – így indít az a "rövid netes játék", amelynek üzemeltetői iPhone-t, PlayStationt, 70 ezer forint értékű telefonegyenleg-feltöltést és tescós vásárlási utalványt ígérnek a játékosoknak.

Az átverés fertőzött weboldalak és hirdetések megnyitása után jön elő, a felhasználók először egy ilyen felugró ablakot látnak.

Ezután jön az OTP színvilágába illő, a bank logójával operáló honlap. Melynek szövege nyelvtanilag több ponton is helytelen, időnként angol kifejezések is belekeverednek, de mégis: az OTP online megjelenéséhez ilyen szinten hasonlító weboldalnak már sokan bedőlnek.

A megtévesztő honlap szövege szerint "a kiválasztottaknak" mindössze négy kérdésre kell válaszolni a nyeremények valamelyikéért. Az első kérdés például az, hogy mi az OTP színe. Miután mind a négy kérdésre válaszol valaki, a rendszer elkéri a telefonszámát. De az igazi trükk csak ezután következik: a csalók arra kérik a "szerencsés" játékost, hogy küldjön egy sms-t a megadott telefonszámra. Egy emelt díjas számról van szó, amelyre jobb óvatosan sms-ezni, mert több száz vagy néhány ezer forintba kerülhet.

Külön rásegít a megtévesztésre, hogy a kamu nyereményjáték oldalain több helyen is feltűnnek olyan, magyarul írt hozzászólások, melynek állítólagos szerzői azt állítják, ők már nyertek az OTP játékán. Ezeket a kommenteket a csaló rendszer üzemeltetői írták.

Miközben a neten az OTP nevében próbálják megvezetni az embereket, javában tombol a telefonos csalássorozat is. Itt olvashat egyről, amelyben rövid idő alatt 30 ezer forintot lehet bukni.

Ha máskor is időben szeretne értesülni a hasonló átverésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát – mi szólni fogunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén