szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klasszikus feltöltőkártya-vásárlós csalás már régi lemez, viszonylag sokan ismerik. A csalók éppen ezért kitaláltak valami mást. Pár perc alatt 30 ezer forintot lehet bukni vele.

A klasszikus forgatókönyv szerint egy csaló felhívja a mit sem sejtő áldozatot, majd gratulál neki nyereményéhez. A beígért összeget rögtön át is utalják, mondja, csak ehhez kellene venni egy-két feltöltőkártyát, és bediktálni az azon látható számot. Ezzel pedig az áldozat lényegében valaki mást juttat a feltöltés árához.

Az egy dolog, hogy sokan ismerik a módszert, de aki nem ismeri, egy kis logikával annak is könnyen gyanússá válhat. Ellentétben az új módszerrel, mellyel az Index egyik olvasója találkozott. A lényege a következő.

A vonal másik végén azt mondta a hang, hogy a Telekomtól telefonál és gratulál, mert ő lett az egyik szerencsés nyertes a sorsolásos játékban. A nyereménye egy 15 000 forintos vásárlási utalvány a Sparba vagy a Tescóba. Ehhez csak az kell, mondta az előzékeny hang, hogy küldjön el egy kódot sms-ben kétszer a megadott számra.

Itt a kódért sehova nem kell menni, a telefonáló megadja azt a pár karaktert, amit el kell küldenünk az általa megadott számra. Ez azonban lehúzás: az elküldendő üzenetben lévő kód valójában mobilos vásárlást indít el, mégpedig azonnalit, a mobil vásárlás szolgáltatás terhére. A példában említett Telekomnál egy átlagos (havidíjas) előfizető havi vásárlási limite (kerete) 20 ezer forint, ezért az olvasót “csak” egy tranzakcióval, 15 ezer forinttal tudták megrövidíteni, a második már nem fért bele. Viszont egy arany hűségszintű előfizetőnél – ebbe a körbe meglehetősen sokan tartoznak, még ha nem is tudnak róla – már 30 ezer, tehát a két sms elküldésével már ennyivel nő a következő havi számlájuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni