szerző:
hvg.hu

Nem kell előre meghatározott helyen és időben tanulni egy nyelvet, amerikai kutatók ugyanis kitalálták, hogyan lehet úgynevezett hulladékidőket kitölteni ezzel.

Meglepődnénk, ha egyszer összeszámolnánk, hogy hány percet töltünk várakozással digitális korunkban. Várunk a számítógép felébredésére, a wifi- és Bluetooth-kapcsolat létrejöttére, a válasz SMS-re, az emailekre, appok frissülésére stb. A MIT komputertudományi és mesterséges intelligencia laboratóriumának (CSAIL) kutatói éppen ezeket a töltelékidőket használnák ki, méghozzá nyelvtanításra/tanulásra a WaitSuite nevű appokon keresztül.

A WaitSuite-ot a Duolingo ihlette, azonban míg ezt az appot külön meg kell nyitni, addig a WaitSuite egyik változata integrálódik a böngészőbe, a másik a mobiltelefonos appok közé. Amikor érzékeli, hogy a felhasználó éppen várakozik, akkor máris felad egy idegen szót, amelynek meg kell adni a fordítását. Ugyan naponta csupán néhány szót lehet ilyen módon elsajátítani, de ha hetekben vagy hónapokban gondolkozunk, akkor ez már egyből jelentős mennyiség. A továbbiakban audio képességekkel is ki szeretnék bővíteni az ilyesfajta nyelvtanítást.

©

A WaitSuite appok között van olyan (WifiLearner), amelyik akkor ad feladatot, ha a felhasználó wifi-kapcsolatra vár, de olyan is van (ElevatorLearner), amelyik azt érzékeli, ha éppen liftre várnak. A kutatók szerint egyébként nemcsak nyelvtanulásra, hanem matematikai és egyéb feladatok megoldására is lehetne használni a felesleges időket.

Ha kipróbálná, hogyan is működik mindez a gmailes chatben, innen tölthet le egy Chrome-bővítményt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úgy érzi, nem elég kreatív? Próbálja ki ezt a 6 tippet!

Úgy érzi, nem elég kreatív? Próbálja ki ezt a 6 tippet!

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Egyszer majd király lesz, csak győzze kivárni

Egyszer majd király lesz, csak győzze kivárni

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Így küzdött a tini Audrey Hepburn a nácik ellen

Így küzdött a tini Audrey Hepburn a nácik ellen