szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenévesek körében végeztek egy érdekes kutatást, amelyben arra voltak kíváncsiak: a gyerekeket mennyire zavarja, ha (túl sokat) mobiloznak a szülei? Úgy tűnik, eléggé.

Hazánkban is igen tanulságos lehet a BBC által idézett angliai kutatás, amelyben 2000 gyereket (11 és 18 év közöttiek) kérdeztek szüleik mobilozási szokásairól, és arról, hogy ez mennyire zavarja őket. A legérdekesebb, hogy a megkérdezettek harmada szólt már anyukájának vagy apukájának, hogy fejezze be a mobilozást. A szülők közel fele ezt nem vette figyelembe, míg 44 százalék ilyenkor ingerültté válik.

A gyerekek válaszai alapján a szülők 14 százaléka még a családi étkezések közben is mobilozik, míg a szülők 95 százaléka azt mondta, hogy nem szokott ilyet csinálni.

A felmérés szerint a gyerekek 82 százaléka kifejezetten örülne, ha a szülők legalább az étkezéseknél nem nyomogatnák a mobiljukat, és minden ötödik gyerek szerint a családi élet nem olyan élvezetes a mobilok miatt, mint amilyen lehetne. Mindeközben a szülők 10 százaléka véli úgy, hogy ez zavaró lehet a gyerekeknek.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a gyerekek mobilozását kell kontrollálni, hanem a szülőkét is érdemes. Erre egy korábbi, a témával foglalkozó cikkünkben is felhívták a figyelmet: „A szülőknek időt kell szánniuk arra, hogy a gyerekekkel közösen tanulják meg a használatot, közösen mobilozzanak

Példát mutatni sem árt, hiszen a gyerekek teljes joggal kérdőjelezik meg a szabályokat, ha a szüleiket állandóan telefonra vagy tabletre meredve látják.

– figyelmeztet Koren Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematikatanára, aki bloggerként a téma egyik hazai szakértője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?