szerző:
hvg.hu

Sem otthoni pc-n, sem vasúti monitoron, sem kórházi gépen nem szeretne találkozni az ember a masinát lebénító programmal. Az elmúlt napokban minden ilyen megtörtént. Ha az alábbi üzenet jelenik meg a monitoron, azonnal kapcsolja ki a gépet.

Gyors terjedésbe kezdett pénteken a WannaCry nevű zsarolóvírus, a kibertámadás hamar globálissá vált, 250 ezernél is több számítógépes rendszert fertőzött meg három nap alatt. Magyarországra is elért.

Németországban áldozatul esett a kiberhadműveletnek a Deutsche Bahn is, és ezt az utasok is észrevették, a kártevő ugyanis bejutott az utastájékoztató rendszerbe.

Chemnitz Hauptbahnhof
©
A frankfurti pályaudvaron sem jobb a helyzet
©

Jött kép az Egyesült Királyságból is, ahol a hétvége során 60-nál is több egészségügyi intézményben kellett részben vagy teljesen felfüggeszteni a betegellátást.

©

Az alábbi fotók a Milánó-Bicocca Egyetem számítástechnikai laborjában készültek.

©
©

A géppel ezután nem sok mindenhez lehet kezdeni, íme egy rövid videós bemutató.

Saját számítógépe fertőzöttségének megelőzéséhez frissítenie kell a Windowst. Ha XP fut a gépén, itt találja a megoldást, ha újabb Windows, akkor pedig itt.

Ha már megfertőződött, azaz a fentiekhez hasonló üzenet jelenik meg a képernyőn, azonnal kapcsolja ki a számítógépet, mielőtt továbbfertőzné a hálózatot.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!