szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történelem eddigi legnagyobb erejű zsarolóvírusos támadása terjed jelenleg az interneten. A mostanra már nem csak magánfelhasználók gépeit, hanem kórházak működését is megbénító attak egyetlen dologra világít rá: lusták vagyunk és felelőtlenek.

Elérhetetlenné teszi a számítógépen lévő fájlokat, lényegében használhatatlanná a gépet az a zsarolóvírus, ami a maga kategóriájában sosem látott sebességgel terjed és károkat okoz világszerte. (A péntek délután kezdődött, most is javában zajló támadás részleteiről itt olvashat.)

A vírusként terjesztett eszköz az NSA (amerikai titkosszolgálat) által észlelt Windows-sebezhetőséget használja ki. A biztonsági rés az operációs rendszer verziójában benne van. Azt kihasználva lehetőség nyílik rá a támadóknak, hogy távolról átvegyék a hatalmat a pc felett.

A helyzetben talán az a legszomorúbb, hogy egyértelműen emberi mulasztás miatt következhetett be. A MS17-010 kódjelű hibáról ugyanis a Microsoft nem csak, hogy régóta tud, de a március 14-én közzétett Windows-frissítőcsomag részeként már kiadták a javítást is rá. Ez azt jelenti, hogy a most megfertőzött számítógépek tulajdonosai az elmúlt két hónapban nem jutottak el odáig, hogy telepítsék a hónapról-hónapra, rendszeresen kiadott frissítés(eke)t. Sem otthon, sem a cégeknél – sem a kórházakban.

A Microsoft már elkészítette a javítást, mostanra minden gépre meg kellett érkeznie. A telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában található ugyanez. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megléte esetén) már csak újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

[Frissítés: szombat reggelre Windows XP-re is elkészült a rendkívüli javítás, azt mindenképpen kézzel kell letölteni.]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!