szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai védelmi minisztérium a Boeinget bízta meg, hogy készítsen egy olyan hiperszonikus űrrepülőgépet, ami alig 1,4 milliárd forintból képes kihozni egy küldetést. Jelenleg ennek százszorosáért lehet csak ilyet végrehajtani.

Az elmúlt években az amerikai hadsereg folyamatosan azon dolgozott, hogy egy új, hiperszonikus űrrepülőgépet készítsen, amivel rövid időközönként is képesek lennének felszállni, és több műholdat is célba lehetne juttatni. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma ezért egy pályázatot írt ki, amelyen arra kérték az induló cégeket, tervezzenek nekik ilyen repülőgépet. A kiíráson végül a Boeing Phantom Express nevű elképzelése nyert, így a minisztérium kutatásért felelős részlege (DARPA), és a Boeing közösen építhetik meg az űreszközt.

A DARPA Experimental Spaceplane (XS-1) nevű programjának célja, hogy egy repülőgép-rakéta hibridet készítsenek el. A gép függőlegesen szállna fel (vagyis pont úgy, mint egy rakéta), majd a megfelelő magasságot elérve két rakéta válna le róla: ezek segítségével állnának Föld körüli pályára a műholdak. A The Verge beszámolója szerint a gép végül visszatérne a Földre, és pont úgy landolna, mint egy repülőgép. Néhány óra elteltével pedig ismét kilövésre kész állapotba lehetne hozni.

Az “újrahasznosítható” repülőgép tervéből már kitalálható, hogy a hadsereg számára az egyik legfontosabb szempont, hogy a küldetéseket minél költésghatékonyabban tudják le. A DARPA egész pontosan azt szeretné, ha 5 millió dollárból (kb. 1,4 milliárd forint) ki lehessen hozni. Jelenleg egy ilyen küldetés több százmillió dollárba kerül.

A kiválasztással a projekt első fázisa le is zárult, most a második és a harmadik következik. A gyártás és összeszerelés a tervek szerint 2019-ig tart majd, míg a 12-15 földi tesztet 2020-ban végzik majd el. A cél, hogy 10 nap alatt 10 missziót tudjon teljesíteni az eszköz, 400 és 1400 kg közti hasznos súlyt cipelve magával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak