szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a tudósok által egyelőre nem pontosan beazonosított objektumot észleltek a Cygnus A rádiógalaxis nagyon nagy tömegű fekete lyukának környékén.

A tőlünk 800 millió fényévnyire lévő Cygnus A az ismert világegyetem egyik legintenzívebb rádióhullám-kibocsátó galaxisa. Közel 80 éve vizsgálják, három évtizede már a VLA rádiótávcső-rendszerrel is. Egészen idáig egyetlen rádióforrást azonosítottak benne, ez pedig a galaxisban lévő nagyon nagy tömegű, azaz szupermasszív fekete lyuk. Az Astrophysical Journal című folyóiratban közzétett friss eredmények szerint azonban a VLA-val vizsgálódó tudósok a legutóbbi felvételeket arra lettek figyelmesek, hogy egy új objektum jelent meg – csillagászati mértékben számolva – nem messze az ismert fekete lyuktól.

©

A tudósok szerint azért fontos felfedezés a mostani, mert az új objektum sok mindent elárulhat a galaxis eddigi történetéről. A John Moores Egyetem Asztrofizikai Kutatóintézetének szakemberei szerint a rádióhullámok formájában bemért jel vagy egy igen ritka szupernóvából, vagy egy szupermasszív fekete lyukból érkezik – egyelőre nem tudják, hogy melyikről van szó.

Ha ez utóbbi, akkor ez a két objektum lenne az általunk ismert szupermasszív fekete lyukak közül a két legközelebbi: egymástól 1500 fényévre vannak. A szupermasszív fekete lyukak ilyen szintű közelgésének oka lehet például az, hogy a Cygnus A – csillagászati léptékekben számolva – nem régen egy másik galaxissal ütközött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő