szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Iszlám Állam terrorszervezettel az interneten is fel kell venni a harcot, mert a dzsihadisták "virtuális kalifátus" felépítésén dolgoznak – véli a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke.

Hans-Georg Maassen A nyugati demokráciák válaszai az iszlamista terrorizmus fenyegetésére című tanácskozáson tartott előadásában kiemelte, hogy a dzsihadista szervezet online megjelenését formáló "ISIS 2.0" mindig és mindenhol jelen lévő "digitális, virtuális kalifátust" épít. Az interneten folytatott agitáció és a számos különböző "merénylet-forgatókönyv és elkövetői típus együttélése" révén az ISIS tartós veszélyt jelent a nyugati demokráciákra nézve. Egy ideje már azt is tudni lehet, hogy ehhez milyen szoftvereket használnak.

A brit kormány már korábban azt hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam internetes alapú, de a szó szoros értelmében halálos következményekkel járó kibertámadások végrehajtását tervezi.

Európa továbbra is az Iszlám Állam célkeresztjében van, és a dzsihadisták kiemelt célpontként tartják számon Németországot. Változatlanul komoly fenyegetést jelent az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is, amely megpróbálhatja nagyszabású merényletekkel ellensúlyozni tekintélye gyengülését – mondta Hans-Georg Maassen.

A szakember szerint az adatvédelmi szabályokon is változtatni kell, a többi között javítani kell a terrorgyanús személyek környezetével kapcsolatos információk gyűjtésének gyakorlatát. Így például, amikor a hatóságok értesülést szereznek arról, hogy az ISIS által ellenőrzött területekről visszatér valaki egy Isztambulból induló repülőn, és a 28A jelzésű ülésen utazik, akkor a német hírszerző szolgálatoknak azt is tudniuk kell, hogy ki ül a 28B jelzésű helyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!