szerző:
hvg.hu

Miközben az Iszlám Állam arra törekszik, hogy interneten terjesztett toborzó üzenetei minél több emberhez eljussanak, az online propagandagépezet mellett a világon mindenfelé jelenlévő tagok belső kommunikációs célból is használják a mobil- és internetes szolgáltatásokat. Találkozók megbeszéléséhez, műszaki leírások átadásához, merényletek szervezéséhez.

Finoman fogalmazva is változó a kiképzési szintjük és eszközhasználati felkészültségük az Iszlám Állam terroristáinak. A Bataclan ellen elkövetett terrortámadás egyik elkövetője például a szórakozóhely melletti kukába dobta a telefonját, melynek megtalálása után a hatóságoknak nem volt túl nehéz dolguk. A mobilt használó terrorista ugyanis nem valamilyen így-úgy titkosított alkalmazáson/szolgáltatáson keresztül kommunikált társaival, a rendőröknek csak a sima SMS-eket kellett elolvasniuk, melyekből egyértelművé vált, hogy az Iszlám Államhoz köthető készülékről van szó. A Le Monde szerint a felismerés után visszanyomozták a készülék korábbi mozgását a mobilhálózaton, így akadtak végül arra a búvóhelyükként szolgáló párizsi lakásra, ahol múlt szerdán rá is törtek a terroristákra.

Az akcióban levadászták a párizsi terrortámadás-sorozatot is kiagyalójának és levezénylőjének tartott Abdelhamid Abaaoud is, aki a Wired szerint szintén nem jeleskedett a titkosított kommunikációban, sőt ő maga hagyta el Szíriában azt a mobiltelefont is, melyről az elhíresült, autóból kimosolygós fotóját is megszerezték a hatóságok – ez a fotó és sok más anyag is ott hevert a titkosítást semmilyen formában nem alkalmazó készüléken.

©

Hogy ezekkel együtt nehezen boldogulnak a titkosszolgálatok az Iszlám Államhoz köthető terroristákkal, annak több oka is van. Egyik a túlterheltség: nem azért nem tudták még időben lehallgatni például a fent említett Abaaoudot, mert az rejtegette üzeneteit – egyszerűen csak azért, mert nem volt szabad kapacitásuk mindenki megfigyelésére, Abaaoud pedig pont nem került bele a szkópba.

A másik ok pedig abban 34 oldalas dokumentumban található, amit a West Pont katonai akadémia egy év munkájával állított össze az Iszlám Állam berkeiben keringetett kiberbiztonsági előírásokból. A kézikönyv alapjait a Cyberkov nevű kuvaiti biztonsági cég írta meg, ezt egészítették ki az Iszlám Állam hozzáértő terroristái.

Snowden mondja

Az eredetileg arab nyelvű ISIS-kézikönyvben a Tor böngésző mellett ajánlják például a Tails névre hallgató operációs rendszer használatát – ez utóbbi, maximális adatvédelemre kihegyezett rendszert használta/ja például Edward Snowden is. Szintén nagy Snowden-kedvenc a telefonálásra és üzenetküldésre is alkalmas Signal (“az FBI rémálma”), de javasolják az egyik legbiztonságosabbnak tartott Cryptocat chatprogramot is.

©

A Gmail használatával kapcsolatban figyelmeztetik harcosaikat, hogy csak hamis regisztrációs adatokkal használják azt, akkor is virtuális magánhálózaton (VPN-en) át és a még egy védelmi réteget biztosító, már említett Tor böngészővel. Ajánlják viszont a CERN által fejlesztett ProtonMail levelezőrendszert.

A terroristáknak szóló kézikönyv figyelmezteti a harcosokat arra, hogy kapcsolják ki telefonjaik fényképezőjében a geocímkézést, a funkció ugyanis GPS-koordinátás helyszínadatokkal látja el a képeket, ezek alapján pedig később könnyen visszakövethető, hogy merre jártak.

Jól képzett hackerek

Az Iszlám Állam informatikai vénájú támogatói felhívják a többiek figyelmét arra is, hogy a mobiltelefonos kommunikációs képesek lehallgatni a titkosszolgálatok, még úgy is, hogy a GSM hálózatok elvileg titkosított csatornát jelentenek. Ezzel összefüggésben a legbiztonságosabbnak tartott BlackPhone használatát javasolják.

BlackPhone 2
©

A dokumentumot nyilvánosságra hozó West Point katonai akadémia egyik kutatója, Aaron Brantly a Wirednek azt mondta: ők még nem futottak bele olyan dokumentumba, ami a PlayStationnel elérhető kommunikációs szolgáltatást ajánlotta volna. Európában viszont tudnak ilyen esetről: Jan Jambon belga belügyminiszter még a párizsi események előtt úgy fogalmazott: a terroristák körében kedvelt a PlayStation 4 játékkonzol használata, de nem játékra.

Brantly arra is felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam fórumainak megfigyelése során találtak hackertámadások kivitelezését segítő témákat is. A kiberbiztonsági szakértő szerint a terrorszervezet vonatkozó tagjai “nem szupertehetséges hackerek, de azért elfogadható szinten vannak”. Ez a mondat nem hangzik túl megnyugtatónak akkor, amikor a brit kormány szerint az Iszlám Állam internetes alapú, de a szó szoros értelmében halálos következményekkel járó kibertámadások végrehajtását tervezi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón