szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden szakmát más mértékben érint a robotok térnyerése, ezért hasznos ez az oldal, ahol gyorsan kiderítheti, mennyire van veszélyben a munkája. Előre szólunk: vannak olyan állások, amelyeknél az automatizáció miatt tulajdonképpen már most el kell gondolkodni a továbbképzésen vagy váltáson, ha nem akar pár év múlva elfogadható munkalehetőségek nélkül maradni.

Na most akkor elveszik a robotok a munkánkat, vagy nem? – ezzel az igen fontos kérdéssel mi is bőven foglalkoztunk már, de választ sokkal könnyebben lehet adni, ha így tesszük fel a kérdést: a robotok elveszik-e a munkámat? Minden szakmát más mértékben érint az automatizáció, ezért jobb, ha konkrét állásra kérdezünk rá. Így tehet a Will Robots Take My Job oldalon, ahol választ is kap a kérdésre, mégpedig egy oxfordi tanulmány becslései alapján.

Elég angolul beírnia a munkáját/pozícióját – ha nem ismeri a pontos angol kifejezést rá, itt gyorsan megtudhatja –, majd az Enter billentyűt megnyomva megjelenik egy szám arról, hány százalék eséllyel veszik el a munkáját a robotok.

Ahogy az alábbi példán látszik, a pénztárosok nagyon is félhetnek és gondolkodhatnak a váltáson vagy továbbképzésen, amit az Amazon szupermarketes fejlesztése is igazol. Vagy például a Tesco itthon is bevezetett önkiszolgáló pénztárai, melyekből kevesebb már biztos nem lesz, több annál inkább.

©

A szám és rövid angol nyelvű indoklás alatt még két fontos megjegyzés látható arról, hogy mennyire kezdhetünk aggódni, illetve a szakmán belül milyen növekedési potenciál van a következő években – már ha van egyáltalán. (Lejjebb még két adat található, de azok csak amerikaiak számára érdekesek.)

©

Felmerülhet az olvasóban az a kérdés is: hogyan alkalmazkodhatunk a robotok térnyeréséhez? Nos, Elon Musk szerint munka nélküli fizetés is kell majd, de ennél fontosabb, hogy Magyarországon oktatási forradalom szükséges, ha nem akarjuk, hogy a mai gyerekeket a robotok munkanélkülivé tegyék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Zoltán: Memóriapróba

Farkas Zoltán: Memóriapróba

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára