szerző:
hvg.hu

Tudósok szerint több mint egymillió potenciális aszteroida van az űrben, ami a Földnek ütközhet, ám ezeknek ma csupán alig egy százalékát tudjuk beazonosítani. A műholdakban utazó SES és partnerei Stephen Hawking közreműködésével szeretnék felhívni a figyelmet a Föld sebezhetőségére.

Az aszteroida világnapot 2015 óta minden évben az 1908-as tunguszkai események évfordulóján, június 30-án rendezik meg. Szibéria szórványosan lakott területén bekövetkezett robbanás közel 2 000 km²-nyi erdős területet tarolt le. A pusztítást nagy valószínűséggel egy becsapódó égitest okozta. Tavaly az ENSZ a világnapot edukációs világnappá nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet az aszteroidák fontosságára.

A műholdakat üzemeltető SES közlése szerint a programsorozatban részt vállal az Európai és a Japán Űrügynökség (az ESA és a JAXA), valamint az amerikai NASA is, csakúgy mint számos üzleti és médiapartner, például a Discovery Channel, amely egyedüli módon erre az alkalomra készített különkiadással készül június 30-ára. Ezek az különleges közvetítések több mint 700, az aszteroida világnaphoz kapcsolódó eseményt fednek majd le 190 országban. Az Asteroid Day LIVE a hatórányi luxembourgi adáson és az ESA, a JAXA, valamint a NASA közreműködésével készülő élő közvetítések mellett többórányi nemzetközi műsorral is várja a nézőket, hogy globális párbeszédet alakítson ki a legfontosabb aszteroidákkal kapcsolatos küldetésekről, továbbá az új felfedezésekről a témában jártas tudósokkal és szakértőkkel, köztük Stephen Hawkinggal is.

©

Az Asteroid Day LIVE közvetítése lesz az első 24 órás élő adás, amit a Luxembourgban található Broadcasting Centre Europe (BCE) az RTL City-székházból sugároz. Az esemény házigazdája a kiváló brit fizikus és szerző, a BBC kommentátora, Brian Cox professzor lesz, aki a stúdióban és világszerte neves űrhajósokkal, tudósokkal, technológusokkal, illetve kutatókkal beszélget majd a planetológia világából.

A programokat a SES műholdas hálózata juttatja el számos helyi adón keresztül világszerte a háztartásokba (a keleti 19,2-es orbitális pozícióban elhelyezkedő Astra 1L műholdon keresztül), de az élő adást interneten, az aszteroida világnap honlapján is lehet követni. A nap műsorfüzetét itt találja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!