szerző:
hvg.hu

Ha Windows 10-es rendszer fut a számítógépén, akkor fellélegezhet, a Microsoft szerint ugyanis nem kell félnie Petyától, a zsarolóvírustól.

Az elmúlt napok Petya, egy számítógépes kártevő nevétől voltak hangosak a tech-sajtóban. A Microsoft szerint nem akkora baj, mint kezdetben gondolták. Szakembereik úgy vélik, hogy a Petya-fertőzés lényegesen kisebb volt, mint a WannaCry, amelyik globálisan sok százezer számítógépet fertőzött meg – nálunk ezt a linket követve olvashatnak ez utóbbiról.

Kezdetben a Petya is roppant veszélyesnek tűnt, különösen, hogy Magyarországot is elérte. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet még tippeket is adott a védekezéshez, mi pedig mutattunk egy módszert, amellyel megelőzhető, hogy valaki elkapja a fertőzést.

A Microsoft egy ennél is egyszerűbb megoldással áll most elő: Windows 10-et kell használni, ez a rendszer ugyanis immunis a Petyára. A redmondi cég egy mélyreható elemzést is készített, és úgy véli, a fertőzés Ukrajnából indult ki, a fertőzött rendszerek több mint 70 százaléka ott található. A Petya, amelyik ugyanazt a windowsos SMB sebezhetőséget használja ki, mint a WannaCry, de féregszerű képességekkel is rendelkezik, nem veszélyezteti a Windows 10-es rendszert, az áldozatok többségének Windows 7 futott a gépén.

©

Jóval kevesebb volt a fertőzés, mint a WannaCry esetében, a Microsoft 20 ezerre becsüli a fertőzött eszközök számát. A támadás céljai elsősorban ukrán szervezetek és vállalkozások voltak. A tendenciát viszont mindenképpen aggasztónak tartja a Microsoft, ráadásul a Petya egy újabb változata már jóval összetettebb az eredeti kártevőnél. Vannak, akik szerint csak most jön az igazi feketeleves. A Microsoft mindenesetre azt ajánlja, hogy tartsuk mindig a legfrissebb állapotban Windows 10-es rendszerünket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!