szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha Windows 10-es rendszer fut a számítógépén, akkor fellélegezhet, a Microsoft szerint ugyanis nem kell félnie Petyától, a zsarolóvírustól.

Az elmúlt napok Petya, egy számítógépes kártevő nevétől voltak hangosak a tech-sajtóban. A Microsoft szerint nem akkora baj, mint kezdetben gondolták. Szakembereik úgy vélik, hogy a Petya-fertőzés lényegesen kisebb volt, mint a WannaCry, amelyik globálisan sok százezer számítógépet fertőzött meg – nálunk ezt a linket követve olvashatnak ez utóbbiról.

Kezdetben a Petya is roppant veszélyesnek tűnt, különösen, hogy Magyarországot is elérte. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet még tippeket is adott a védekezéshez, mi pedig mutattunk egy módszert, amellyel megelőzhető, hogy valaki elkapja a fertőzést.

A Microsoft egy ennél is egyszerűbb megoldással áll most elő: Windows 10-et kell használni, ez a rendszer ugyanis immunis a Petyára. A redmondi cég egy mélyreható elemzést is készített, és úgy véli, a fertőzés Ukrajnából indult ki, a fertőzött rendszerek több mint 70 százaléka ott található. A Petya, amelyik ugyanazt a windowsos SMB sebezhetőséget használja ki, mint a WannaCry, de féregszerű képességekkel is rendelkezik, nem veszélyezteti a Windows 10-es rendszert, az áldozatok többségének Windows 7 futott a gépén.

©

Jóval kevesebb volt a fertőzés, mint a WannaCry esetében, a Microsoft 20 ezerre becsüli a fertőzött eszközök számát. A támadás céljai elsősorban ukrán szervezetek és vállalkozások voltak. A tendenciát viszont mindenképpen aggasztónak tartja a Microsoft, ráadásul a Petya egy újabb változata már jóval összetettebb az eredeti kártevőnél. Vannak, akik szerint csak most jön az igazi feketeleves. A Microsoft mindenesetre azt ajánlja, hogy tartsuk mindig a legfrissebb állapotban Windows 10-es rendszerünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dave Grohl cukiságát már nem lehet hova fokozni

Dave Grohl cukiságát már nem lehet hova fokozni

30 ezer forintért 2 gigabit – indul a Google új netszolgáltatása

30 ezer forintért 2 gigabit – indul a Google új netszolgáltatása

Házi gyermekorvos: Kötelező maszkviseléssel az enyhe tünetekkel rendelkező, akár koronavírusos gyerekek is járhatnának iskolába

Házi gyermekorvos: Kötelező maszkviseléssel az enyhe tünetekkel rendelkező, akár koronavírusos gyerekek is járhatnának iskolába