szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai kormány utasította a netszolgáltatókat: oldják meg, hogy jövő februártól a magánfelhasználók egyáltalán ne férhessenek hozzá a VPN-ekhez. Ez a lépés rengeteg világszerte népszerű oldaltól zárná el a legnépesebb országban élőket.

A virtuális magánhálózat, vagyis VPN (Virtual Private Networking) lényege, hogy a meglévő kapcsolatunkat használva egy másik hálózatot épít ki, az ezen keresztülmenő adatcsomagok pedig titkosítottak, így a felhasználó jóval nagyobb biztonsággal használhatja, mint a hagyományos hálózatokat. Ráadásul jó szolgálatot tehet akkor is, ha például egy olyan weboldalt szeretne megnézni valaki, amit a munkahelye, iskolája vagy a kormánya letiltott.

Kínában utóbbi szankció elég gyakori, a világ vezetői híroldalai mellett olyan szolgáltatások elérhetetlenek VPN nélkül, mint a Facebook, a YouTube, az Instagram stb. Mivel nagyon jó VPN szolgáltatások léteznek okostelefonra és számítógépre is, ez nem is olyan nagy gond, egy virtuális magánhálózattal bárki könnyedén kikerüli az ország “Nagy Tűzfalát”, ahogy nevezni szokták.

Ezt a kiskaput szeretné végleg bezárni a kínai kormány, amely a Bloomberg információ szerint utasította az ország netszolgáltatóit, hogy 2018. február 1-jétől tegyék elérhetetlenné a VPN-szolgáltatásokat.

Az utasításban a magánfelhasználók VPN-elérését nevezik meg, az viszont kérdéses, hogy a nagyvállalatokra is vonatkozna-e a szabály. Ha igen, az komoly fennakadásokat és problémákat okozhat, hiszen adataik védelmére VPN-t használnak a kínai székhellyel is rendelkező külföldi cégek. Éppen ezért valószínű, hogy velük kivételt tesznek. Ahol pedig van kivétel, ott idővel megtanulják az emberek, hogy megkerülési lehetőségként tekintsenek rá.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Nagy gyomrost ad a környezetnek az ételrendelések csomagolása

Nagy gyomrost ad a környezetnek az ételrendelések csomagolása