szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg kamuhíreket ontó oldal létezik, tömegek átverését pedig csak úgy lehet megakadályozni, ha a netezőknek megtanítjuk, hogyan különböztessék meg a valódi és kitalált híreket. Erre jó példa ez a Tinder-szerű játék.

Hoaxot az érettségibe! – ez az ötlet rendre eszünkbe jut, amikor azt látjuk a Facebookon, hogy ismerőseink egyértelműen kamuhíreknek dőlnek be és azokat meg is osztják. Egy korábbi cikkünkben ezért mutattuk be, hogy melyek azok a magyar átverős híroldalak, amelyeknek soha semmit nem szabad elhinni, és az a listát azóta is rendszeresen frissítjük.

Ez persze csak az első lépés, a legjobb az lenne, ha tanítanák – és akár vizsgát is kellene tenni belőle –, hogy miként kell észrevenni a kamuhíreket (vagy éppen igaziakat, amelyek már régiek, de valamiért újra előkerülnek, ezzel pedig félrevezetik a netezőket). Kamuhírekkel akár egy elnökválasztást is el lehet dönteni, a Facebookot meg is vádolták azzal, hogy az Egyesült Államokban ezt meg is tette.

Mindezek miatt tetszik nekünk az American Egyetemen fejlesztett játék, a Factitious, amely úgy néz ki és úgy is működik, mint a világ legnépszerűbb társkereső alkalmazása, a Tinder. Itt viszont nem profilok, hanem hírek jelennek meg, olykor igaziak, olykor pedig kamu cikkek. A bal oldali piros ikonra kattintva arra tippelhetünk, hogy kamu a hír, a jobb oldalival pedig arra, hogy valódi hír.

©

Akár igaz, akár nem, és akár jól tippeltünk, akár nem, mindig megjelenik az eredmény, valamint a cikk forrása, és rövid indoklás, hogy miért igazi vagy kamu az adott hír. Játékosan tanulható tehát a hírek szűrése, zseniális ötlet.

©
©

Ezen az oldalon csak angol nyelvű hírekkel lehet játszani, de a magyar kamu híreket is érdemes figyelni a Facebookon, és ide kattintva elolvashatja, hogy mit kell tenni olyankor, ha ilyeneket talál a közösségi oldalon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára