szerző:
hvg.hu

Amire a Microsoft nem tudta rábeszélni a felhasználókat, azt egy csapásra elintézte neki a WannaCry és a Petya támadása.

A közelmúlt nagy hackertámadásai, közöttük a WannaCry és a Petya sok százezer gépet érintett világszerte, és hamar kiderült, mindegyiken valamelyik régebbi Windows-verzió futott. Egyedül a Windows 10 bizonyult ellenállónak az ilyesfajta támadásokkal szemben, ez a rendszer garantálja, hogy senki sem tudja váltságdíj reményében tikosítani a gépen lévő fájlokat.

Mivel a ransomware-támadások elsősorban cégek ellen irányultak, a vállalatok is hamar ráébredtek arra (amit a Microsoft hiába szajkózott már jó ideje), hogy ideje kicserélni az operációs rendszert. A SpiceWorks által végzett kutatásból kiderül, hogy bár továbbra is a Windows 7 az üzleti vállalkozások első számú operációs rendszere (68 százalék), a Windows 10-nek (13 százalék) végre sikerült lehagynia a Windows XP-t (11 százalék), elsősorban az utóbbi idők hacker-támadásainak „köszönhetően”.

Vitathatatlan, hogy a Windows XP futtatása kockázatos döntés, mivel a Microsoft már több mint három éve levette róla a kezét, viszont az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a WannaCry legtöbb áldozata Windows 7-et használt. Mindenesetre a közelmúlt támadásai is jól mutatják, mennyire fontos, különösen a vállalkozások számára, hogy a legaktuálisabb operációs rendszer fusson a gépükön.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!