szerző:
hvg.hu

Februárban még júniusra ígérték, ahhoz képest csúszik egy picit, augusztustól viszont már elérhető lesz egy igazi zseb-PC, amit maguknak szavaztak meg a netezők.

Még 2007-ben jelentek mega jellemzően kisebb, könnyebb, olcsóbb netbookok, gyorsan konkurenciát állítva a drága notebookoknak. Nagy volt a sikerük – egy ideig, azután ugyanis jöttek a tabletek, olcsóbbá váltak a notebookok, így már egyből nem is voltak olyan érdekesek a netbookok.

Az év elején számoltunk be arról, hogy a kínai GPD (GamePad Digital) úgy gondolja, visszahozza a köztudatba ezt a kategóriát, és készített egy érdekes eszközt. Az internet népe pedig azonnal vevő lett a Pocketre, egy netbookszerű eszközre, amelyen – opcionálisan – Windows 10 vagy Ubuntu futhat.

©

A GPD Pocket olyan, mint egy pici notebook, 7”-es a kijelzője (csak egy kicsivel nagyobb, mint egy divatos phableté), és a felbontása 1920 x 1200 pixel. Intel Atom processzor dolgozik benne 8 GB-nyi LPDDR3 RAM-mal és 128 GB a tárhely (eMMC). A MacBookokra emlékeztetően elegáns a külseje (magnéziumötvözetből készült a háza), és kis túlzással tényleg zsebre vágható a 180 mm x 106 mm x 18,5 mm-es és mindössze 480 gramm tömegű készülék. HDMI HD kábellel bármilyen kijelzőhöz köthető, ha nagyban szeretnénk böngészni vagy dolgozni. Egy feltöltéssel állítólag 12 óráig lehetünk távol a konnektortól.

A Pocket is az Indiegogón kezdte a karrierjét, ott gyűjtötte az előrendeléseket, s hogy mennyire nagy volt az érdeklődés a készülék iránt, azt jól jelezte, hogy messze meghaladva a várakozásokat közel három és fél millió dollár összejött ezekből. Aki még ott rendelte meg, annak 399 dollárt kellett fizetni érte, a viszonteladói ára viszont már 599 dollár lesz. Augusztustól szállítják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!