szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy mégsem lesz bírósági ügy a Kaspersky Microsoft elleni panaszából, úgy tűnik, Redmondban átgondolták a Kaspersky-felvetéseket.

Júniusi keltezésű a hír, miszerint a Kaspersky Lab az Európai Bizottsághoz, illetve a német szövetségi versenyhivatalhoz fordul, a tisztességes verseny megsértésével vádolva a Microsoftot. A Kaspersky több trösztellenes panaszt is beterjesztett, azt nehezményezve, hogy a Windows 10 a amaga Defenderével indokolatlanul háttérbe szorítja más cégek (elsősorban persze a Kaspersky) biztonsági termékeit.

A Microsoft szerint számukra mindig is a felhasználók biztonsága volt a legfontosabb (korábban ezzel indokolták a redmondiak a Defender előtérbe helyezését), éppen ezért folyamatos megbeszéléseket folytatnak az antivírus termékek fejlesztőivel, köztük a Kasperskyvel. Úgy tűnik, végül sikeres volt e párbeszéd, a Microsoft ugyanis fontos, a fentiekkel kapcsolatos változtatásokat hajt végre a Windows 10 őszi nagy frissítésében, a Fall Creators Update-ben.

©

A jövőben sokkal egyértelműbben jeleníti meg a Windows a harmadik féltől származó megoldások használatának feltételeit, a felhasználóra bízva a választást közte és a Defender között, nem helyezi előre a saját megoldását. Jobb átláthatóságot adnak a szolgáltatások frissítési ütemezéséhez. Megengedik partnereiknek, hogy egyedi figyelmeztetéseket jelenítsenek meg termékeik lejártáról. Megváltoztatják, hogyan tájékoztatja a Windows a felhasználókat az antivírus termékek lejártáról, és egészen addig fenntartják a figyelmeztetést, amíg a felhasználó nem választ biztonsági megoldást, mindegy, melyiket. A Kaspersky megelégedéssel nyugtázta a változtatásokat, kifejezte háláját ezért a Microsoftnak, és közölte azt is, hogy lemond trösztellenes panaszairól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!