szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A Google-kereső statisztikái arról árulkodnak, hogy voltak az amerikai elnökhöz hasonlóan “bátor” nézelődők, akik védőszemüveg nélkül nézték a napfogyatkozást.

Az Egyesült Államokban hétfő délután teljes napfogyatkozás volt megfigyelhető, és hetek óta állandó téma volt az ország minden médiumában, hogy miként lehet nézni a napfogyatkozást. Mindössze egy olcsón beszerezhető védőszemüveg kell hozzá, de csak azzal lehet napfogyatkozáskor a napfogyatkozásra nézni, különben komoly látáskárosodást is szenvedhet az ember.

Ezt illusztrálja például az is, hogy egy értékes fényképezőgépet is tönkre lehet tenni, ha pár másodpercig védőfólia nélkül hagyjuk egy napfogyatkozás során.

Mindezek után két furcsa dolog történt hétfőn az Egyesült Államokban. Az egyik az alábbi jelenet.

Donald Trump a figyelmeztetések ellenére is szemüveg nélkül nézett rá a napfogyatkozásra. Azt hinnénk, hogy csak az Egyesült Államok elnöke tette ezt, de a Google-kereső statisztikái szerint ez messze nincs így. A Google Trends adataiból ugyanis kitűnik, hogy a “my eyes hurt” (“fáj a szemem”) kifejezésre sosem kerestek korábban olyan mennyisében az amerikaiak, mint a napfogyatkozás után egy órával.

©

Fél óra alatt alatt a semmiből kerültek ilyen szemfájásra panaszkodó kifejezések a legkeresettebbek közé a Google szolgáltatásánál. További bizonyítékként az alábbi térképen látható, hogy azokon a területeken volt a legtöbb szemfájós keresés – sötétkék színnel vannak jelezve – ahol a teljes napfogyatkozás követhető volt.

©

Az elmúlt 24 órában persze így is a napfogyatkozásra érkezett messze a legtöbb keresés az Egyesült Államokban, így csak a napfogyatkozást nézők kis részét érinthette a probléma, ráadásul gyorsan alábbhagyott a pánikszerű keresés, de az egyértelműnek tűnik, hogy Trump nem volt egyedül a veszélyes, szemüveg nélküli megtekintéssel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!