szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Nem volt ugyanis mindegy, hogy hol csapódik be az a bizonyos aszteroida - írja a HVG hetilap.

Ha csak néhány másodperccel előbb, vagy később érkezik az a 65 millió évvel ezelőtti aszteroida, akkor talán még mindig a dinoszauruszok uralnák a Földet – állítják brit őslénykutatók. Ez pedig azt jelenti, ha nem a mai Mexikói-öböl területén csapódik be a 10-15 kilométer átmérőjű kisbolygó, akkor az emlősök nem vették volna át az uralmat, s elmaradt volna az emberek megjelenése is.

Alice Roberts és tudóstársai szerint a dinoszauruszok vesztét leginkább az okozta, hogy az aszteroida egy olyan területen csapódott be, ahol a sekély vízréteg alatt kénben gazdag kőzetek helyezkedtek el. 

Hogy miért volt ez végzetes a dinoszauruszok számára, az kiderül a HVG e heti számának Tech + tudomány rovatában megjelent, Rosszkor rossz helyen című cikkből. S azt is megtudhatják, hány nagyobb kihalási hullám volt a Föld történetében, s a mostani hullám hogyan érinti a fajok sokszínűségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél