szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A K&H 2004 óta évről-évre meghirdeti a gyermekkórházak számára műszerbeszerzési pályázatát. A beérkezett igényekből kiolvasható, hogy milyen műszerek hiányoznak leginkább a magyar gyermekkórházakból.

1) Pulzoximéter

A pulzoximéter egy kisebb értékű, de annál hasznosabb műszer. Folyamatosan méri a vér oxigéntelítettségét, ami normál esetben 95-99%, csökkenése viszont súlyos problémákat, leggyakrabban oxigénhiányt vagy keringési betegséget jelent. Azzal, hogy a pulzoximéter folyamatosan figyeli a beteg véroxigénszintjét, elkerülhető a hosszan fennálló oxigénhiányos állapot is, mely súlyos agykárosodást vagy más szervek károsodását okozza. Az eszköz szükségességét mutatja, hogy a K&H gyógyvarázs országos műszerbeszerzési pályázatában az összesen 125 pályázó intézmény 15%-a igényelt támogatást erre a műszerre.

©

2) Betegőrző monitor

A betegőrző monitor a betegek legfontosabb élettani paramétereit vizsgálja. A műszer segíti az orvosokat a beteg állapotának pontosabb felmérésében. Folyamatosan méri a percenkénti légzésszámot, a vérnyomást, a pulzusszámot, a vér oxigéntelítettségét, esetenként a testhőmérsékletet, és azonnal figyelmeztető hangjelzést ad ki vészhelyzet esetén. A kritikus állapotban lévő kis betegekre így az orvosok és ápolók mellett egy modern eszköz is figyel a nap 24 órájában.

©

3) Gyógyszeradagoló pumpa

Néhány gyógyszer adagolása oly mértékű precizitást követel, amely emberi bejuttatással kockázatos is lehet, különösen vészhelyzetben. A kórházak számára ezért nélkülözhetetlen segítséget nyújt az infúziós gyógyszeradagoló pumpa, ami szükség esetén biztosítja a gyors és egyenletes gyógyszeradagolást. A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatra beérkező igények azt mutatják, hogy a pályázó kórházak 10%-a erre az eszközre adott be kérelmet. A pontos gyógyszeradagolás elengedhetetlen a szövődmények elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, különösen a kisebb és/vagy súlyos állapotú betegek esetén.

©

4) Vénakereső készülék

A vénakereső készülék szabadalmaztatott átvilágítási technikájának köszönhetően az orvosok könnyebben, gyorsabban, kevesebb fájdalommal találják meg a vénákat. Különösen hasznos ez a gyermekek esetében, hiszen a kis betegeknél a vénák nehezebben érzékelhetők. A készülék fényt bocsát ki, amelynek hatására a vénák nagyszerűen kirajzolódnak, így elkerülhető a többszöri vénaszúrás. Az eszköz nemcsak a kórházak, de a mentőállomások mindennapi munkáját is nagyban segítik, hiszen a mentés során különösen fontos a gyors és precíz vénakeresés.

©

5) EKG

Az EKG, azaz az elektrokardiográfia, a kórházak és rendelőintézetek műszerparkjának egyaránt alapvető eszköze, a szív és érrendszeri betegségek legelfogadottabb diagnosztikai műszere. Az EKG teszt számos kórkép diagnózisának egyik kezdő lépése. Segítségével az orvosok információkat szerezhetnek szívizom-károsodásról, egyes esetekben veleszületett szívproblémákról, de nélkülözhetetlen a szívritmuszavarok diagnózisánál is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk