szerző:
hvg.hu

Ártatlannak tűnő androidos appokról derült ki, hogy a felhasználó tudta nélkül futtatnak hirdetéseket, néznek videókat.

Lehet, hogy amíg ön alszik, addig a telefonján lévő, amúgy cuki háttérkép hirdetéseket futtat, sokat rontva készüléke akkumulátoros üzemidején. Az eZanga online marketing cég hívta fel a figyelmet erre a meglepő eshetőségre, miután tetten értek rosszindulatú szoftverfejlesztő készleteket (SDK-kat), amelyeket népszerű ingyenes appokba integráltak.

Úgy becsülik, hogy azokat az appokat, amelyek tartalmazzák ezt az SDK modult, több mint egymilliószor letöltötték már, és a hirdető cégek napi 2-10 millió dollárt fizettek ki a hamis netes hirdetési forgalomért – számolt be a CNBC. Június 7-én például 312 appot találtak ezzel az SDK-val, 53-at közülük a Google Play Store-ban), egy héttel később már 750 alkalmazást (300-at a Google boltjában), két nappal ezután pedig 1330-at, illetve 317-et. Az appok többsége élő háttérkép vagy ingyenes háttér volt, aranyos cicákkal, természetfotókkal vagy remek effektekkel, míg mások népszerű fizetős appok ingyenes változatai voltak.  

©

Az Apple hivatalosan jóváhagy minden olyan alkalmazást, amalyik az App Store-ba kerül, viszont az androidos fejlesztők maguk tölthetik fel appjaikat, amelyeket majdnem azonnal le lehet tölteni. Igaz, a Google most már használja a Google Play Protect folyamatot, amellyel milliárdnyi appot vizsgál át nap nap után. A Google Playből néhány napon belül ugyan eltűntek az eZanga által megjelölt alkalmazások, viszont augusztus elején újabb 6000 appot találtak (nem mindegyiket a Google boltjában), amelyek tartalmazták az említett SDK-t.

Az eZanga vezérigazgatója a védelem érdekében azt javasolja, hogy mindig a legfrissebb állapotban tartsuk a telefonunkat, és ne ragaszkodjunk az ingyenes appokhoz. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy ezekért majd valamilyen más módon kell fizetnünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

Végleg leszámolna a Fidesz Botkával Szegeden

Végleg leszámolna a Fidesz Botkával Szegeden

Máig nem tudni, kik szedik be a szemétdíjat az országban

Máig nem tudni, kik szedik be a szemétdíjat az országban

Börtönbe megy az angol házaspár, amely Hitlernek nevezte el gyerekét

Börtönbe megy az angol házaspár, amely Hitlernek nevezte el gyerekét

Elég világvége-hangulatú előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat

Elég világvége-hangulatú előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!