szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ártatlannak tűnő androidos appokról derült ki, hogy a felhasználó tudta nélkül futtatnak hirdetéseket, néznek videókat.

Lehet, hogy amíg ön alszik, addig a telefonján lévő, amúgy cuki háttérkép hirdetéseket futtat, sokat rontva készüléke akkumulátoros üzemidején. Az eZanga online marketing cég hívta fel a figyelmet erre a meglepő eshetőségre, miután tetten értek rosszindulatú szoftverfejlesztő készleteket (SDK-kat), amelyeket népszerű ingyenes appokba integráltak.

Úgy becsülik, hogy azokat az appokat, amelyek tartalmazzák ezt az SDK modult, több mint egymilliószor letöltötték már, és a hirdető cégek napi 2-10 millió dollárt fizettek ki a hamis netes hirdetési forgalomért – számolt be a CNBC. Június 7-én például 312 appot találtak ezzel az SDK-val, 53-at közülük a Google Play Store-ban), egy héttel később már 750 alkalmazást (300-at a Google boltjában), két nappal ezután pedig 1330-at, illetve 317-et. Az appok többsége élő háttérkép vagy ingyenes háttér volt, aranyos cicákkal, természetfotókkal vagy remek effektekkel, míg mások népszerű fizetős appok ingyenes változatai voltak.  

©

Az Apple hivatalosan jóváhagy minden olyan alkalmazást, amalyik az App Store-ba kerül, viszont az androidos fejlesztők maguk tölthetik fel appjaikat, amelyeket majdnem azonnal le lehet tölteni. Igaz, a Google most már használja a Google Play Protect folyamatot, amellyel milliárdnyi appot vizsgál át nap nap után. A Google Playből néhány napon belül ugyan eltűntek az eZanga által megjelölt alkalmazások, viszont augusztus elején újabb 6000 appot találtak (nem mindegyiket a Google boltjában), amelyek tartalmazták az említett SDK-t.

Az eZanga vezérigazgatója a védelem érdekében azt javasolja, hogy mindig a legfrissebb állapotban tartsuk a telefonunkat, és ne ragaszkodjunk az ingyenes appokhoz. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy ezekért majd valamilyen más módon kell fizetnünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

A Johnson & Johnson vakcina az összes engedélyt megkapta, már olthatnak is vele az Egyesült Államokban

A Johnson & Johnson vakcina az összes engedélyt megkapta, már olthatnak is vele az Egyesült Államokban