Bedő Iván
Bedő Iván

A mesterséges intelligenciának néhány jellegzetes pont elég az arcunk azonosításához.

Akik tigrisálarcban, az arcukba fésült hajjal vagy bukósisakban tüntettek a múlt hónapban a számítógépes arcfelismerés ellen, aligha sejtették, hogy már nem sokáig cselezhetik ki a megfigyelőkamerákat. Indiai kutatók már tanítják a mesterséges intelligenciát (AI) az eltakart arcú bajkeverők felismerésére. Legalábbis ők abban bíznak, hogy módszerük a demokráciák rendőrségeit segíti majd a garázdák ellen, nem pedig a diktatúrák biztonsági erőit a ellenzékiek leleplezésében.

Maga a módszer a mesterséges intelligencia egyik bevált receptje szerint működik. Sok ezer fotót tápláltak be a gépbe olyan arcokról, amelyeket sállal, napszemüveggel, szakállal vagy sapkával takartak el. Az AI 14 fontos pontot figyelt meg: tízet a szem és a szemöldök környékén, egyet az orron és hármat az ajkaknál. Ezekből olyan „csillagminta“ alakul ki, amelyet a gép aztán akkor is felismer, ha csak egy részét látja. Az elemzéshez főleg a pontokat összekötő vonalak hossza és egymással bezárt szöge fontos. Első körben a gép ugyanazoknak az embereknek az álcázás nélküli képeit használta a felismeréshez.

©
©

Az azonosítás azonban akkor is működik, ha a gép nem látta még az illetők fotóit. A 14 pont alapján az AI rekonstruálja az arcot, és megkeresi a hasonlókat más adatbázisokban, akár a rendőrségnél (például az igazolványképek között), akár a Google képkeresője segítségével.

A kutatók (a Cambridge-ben működő Amarjot Singh és Indiában dolgozó három kollégája) tanulmánya szerint a csak sállal eltakart arcokat az AI 77 százalékos pontossággal ismeri fel, és 55 százalékos a találati arány, ha sál, sapka és napszemüveg egyszerre szolgál álcázásul. Mindössze 43 százalékos a siker, ha túl mozgalmas háttér is megzavarja a gépi értékelést.

A Disguised Facial Recognition (DFI) néven bevezetett eljárás egyelőre kísérleti fázisban van, és – már csak a mostani találati arány miatt is – hosszadalmas fejlesztésre szorul, mielőtt rendőrök kezébe kerülhet. A kutatók beszámolóját állítólag érdeklődéssel várják a számítógépes képfelismerés fontos konferenciáján (International Conference on Computer Vision) októberben Velencében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat