Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Humoros szövegű minioperával búcsúztatják az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pénteken megsemmisülő Cassini űrszondáját.

A Le Cassini Opera szövegét Robert Picardo, a Star Trek: Voyager című amerikai televíziós sci-fi-sorozat egykori szereplője vetette papírra néhány héttel ezelőtt, alig egy perc alatt. Picardo, aki a holodoktor – pardon, Orvosi SegédHologram – karakterét játszotta az 1995 és 2001 között sugárzott szériában, a The Planetary Society nevű társaság művészeti vezetőjével közösen alkotta meg a Verdi Rigolettójában felcsendülő La Donna e mobile dallamára épülő minioperát.

"Ég veled, Cassini / missziód bevégzi. Bravó Cassini! Itt egy kis linguini" – énekli Picardo, aki kifejezetten vígnak szánta az operát. Earl Maize, a Cassini-program munkatársa "szívmelengetőnek" nevezte a produkciót, megjegyezve, hogy a missziónak épp az volt az egyik célja, hogy közelebb hozza az emberekhez az űrkutatást.

Picardo mindössze kétszer énekelte el elejétől a végéig a Le Cassini Operát és már el is készült a mű. Instant műfordításunknak hála, a videó alatt megtekinthető az általunk magyarított verzió.

Ég veled, Cassini,

missziód bevégzi.

Bravó, Cassini!

Itt egy kis linguini.

Megmutattad a Szaturnusz gyűrűit,

és sok más szép dolgot is.

A Huygens szonda már leszállt,

2005 volt akkortájt.

A Titánon landolt –

de izgalmas volt.

A te küldetésed sosem okozott csalódást,

szemünket elkápráztattad, mint semmi más.

És moooooost:

zuhanj a Szaturnuszba, s lőn szétporladás.

A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini–Huygens-űrszondát 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét, onnan fotókat is küldött haza.

A NASA néhány hónapja egy megható felvételt is közzétett a misszióról. A fénykép április 12-én, 1,4 milliárd kilométerre a Földtől készült, és olyan, mintha az űrszonda búcsúzóul még "visszanézne" otthonára. Itt nézheti meg, hogyan néz ki a Föld 1 400 000 000 km-es távolságból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!