szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Aki a NASA-nak nem hisz, járjon utána – könnyű ezt mondani azoknak, akik szerint a Föld lapos, de sok pénzbe kerül az űr "független" tanulmányozása. Erre kezdtek el pénzt gyűjteni. Soroljuk a sokkal olcsóbb megoldásokat is.

Bobby Ray Simmons Jr., ismertebb nevén B.o.B. már egy ideje rajongói körében is terjeszti az igét, miszerint a Föld lapos. Az amerikai rapper egyébként nincs egyedül, tényleg egyre többen hiszik, hogy így van, a témának már nemzetközi szakértője is van. Hogy mit lehet tenni, ha valaki nem hisz a NASA, vagy bármelyik más űrügynökség képeinek és adatainak? El lehet kezdeni gyűjteni saját műholdakra, amely "a világot megtévesztő" szakemberektől függetlenül bizonyítja az állítást.

Azt hiszi, hogy ez vicc? Egyáltalán nem, a GoFoundMe közösségi finanszírozó oldalon már el is kezdték az adakozást, amelyet maga B.o.B. indított. Ahogy a rapper fogalmaz: keresné a "görbét" a Földön – amely szerinte nem létezik. Ezért minél több műholdat küldene az űrbe.

A cél 200 ezer dollár, vagyis kb. 52 millió forint összegyűjtése. Ez nem csak önmagában sok pénz, de a cél eléréséhez is túl nagy összeg. Cikkünk írásakor 676 dollárt kalapoztak össze a felhasználók, mert nem bíznak a jelenleg 1456 Föld körül keringő műhold egyikében sem, pedig ezt sokkal olcsóbban megoldhatnák – hívja fel a figyelmet a Gizmodo.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem hallgatói még 2009-ben vittek véghez hasonló projektet, és műhold sem kellett hozzá, csak meg kellett oldani, hogy egy kamerát 28 kilométer magasra szállítsanak. Egy léggömbbel. Összesen 150 dollárért.

Van ingyenes verzió is: rákereshetnek a YouTube-on az alábbi videóra. A Leicester Egyetem is csinált hasonló projektet, és erről meg is van a felvétel. A sztratoszférába küldték a masinát, és meg is jelent a Föld, valamint a hőn áhított görbék is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. Ha ön szerint csak gömbölyű ez a Föld, akkor is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken