szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A levegőben, 11 ezer méteres magasságban esett szét az Air France 66-os járatának egyik hajtóműve. Az esetről most újabb beszámolók és felvételek jöttek. Kiderült például, hogy az Airbus A380-800-as gépnek olyan gyorsan kellett kényszerleszállást végrehajtania, hogy a repülőtér fel sem tudott rendesen készülni rá.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtérről indult szombaton a francia légitársaság AF66-os járata, és menetrend szerint Los Angelesben ért volna földet. Az Airbus A380 Super Jumbo típusú óriásgép a rendes utazómagasságon, azaz 37 ezer lábon, 11 ezer méter magasan repülőt, amikor az utasok egy hangos puffanást, majd valamilyen furcsa vibrálást hallottak.

A beszámolók szerint az ablakon kinézve rögtön meglátták, mi lehetett a hanghatások oka: az egyik jobb oldali hajtómű jelentős mértékben szétesett.

A helyzetet látva a pilóták azonnal úgynevezett "Super Maydayt" jelentettek a légiforgalmi irányításnak, és intenzív rádiózás kezdődött a helyzet megoldásáról.

A géppel ezután 31 ezer lábra ereszkedtek, és megkezdték a kényszerleszállási procedúrát. A repülőt a kanadai Google Bay repülőtérére irányították, két óra múlva értek oda és a pilóták biztonságban letették a gépet. Az alábbi első kívülről látható a landolás, a második felvételt pedig egy, a repülő fedélzetén tartózkodó utas készítette.

Az utasok beszámolói szerint ekkor még nem ért véget a szokatlan események sora: a landolás után 2 órán át még senki nem tudott kiszállni, ugyanis a repülőtér nincs felkészülve az A380-as óriásgépek fogadására, így nem volt megfelelő utaslépcsőjük, melyen keresztül biztonságosan lehetett volna elhagyni a repülőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!