szerző:
hvg.hu

A Bitdefender ingyenes programja segít pontosan meghatározni, hogy milyen zsarolóvírus támadta meg a számítógépet, sőt még a visszafejtéshez szükséges eszközt is letölti.

Egyre-másra érkeznek a hírek a különféle zsarolóvírusokról (nálunk is jó pár cikket olvashattak ezek támadásairól), úgy tűnik, sosem lesz ennek vége. És az sem túl biztató, hogy 2015 óta 750 százalékkal nőtt meg a ransomware-családok száma. Ideje volt tenni ellenük valamit, és a Bitdefender új eszköze reményt keltő.

A Bitdefender Ransomware Recognition Tool egy ingyenes szoftver, amelyik elemzi a ransomware-t és a titkosított fájlmintákat, hogy megállapítsa, hogy milyen család tagja és azon belül milyen alverzójú a támadó, és amennyiben van gyógyír, azt eljuttatja a felhasználóhoz.

A Bitdefender azt szeretné, ha a pórul járt számítógépezők visszaszerezhetnék fájljaikat anélkül, hogy ezért fizetniük kellene, megpróbálva így minimalizálni a hackerek nyereségét. Arra is figyeltek, hogy a felhasználóknak minél egyszerűbb legyen a dolguk, ha az ingyenes programot használják. További segédprogramok kiadását is tervezik annak érdekében, hogy lefedjenek minden potenciálisan visszafejthető fertőzést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!