szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A Siri és a Facebook tette lehetővé, hogy a Las Vegas-i lövöldözés egyik áldozatának szeretteit értesíteni tudja a nő, akinek a kezei között halt meg.

A Las Vegas-i lövöldözésnek már 59 áldozata van, egyikük a 25 évesen elhunyt Jordan Mclldon. Megható történetéről a CNN számolt be. A félelmetes jelenetek után az őt körülvevő pánik ellenére egy nő, Heather Gooze nem tántorított Jordan mellől. Látta, hogy haldoklik. A fiatalember később a nő kezei között hunyt el. Heather tudta: ha otthagyja a holttestet, talán elvesznek az azonosításra szolgáló papírjai. Nem szerette volna, hogy a mészárlás után ő is egy John Doe legyen – így nevezik az amerikaiak az ismeretlen személyeket.

Maradt tehát, és megkereste az elhunyt férfi mobilját. Egy iPhone-ról volt szó, amely le volt zárva, viszont a felvillanó értesítésekből látta, hogy kik írnak neki üzenetet a Facebookon. Egyiküket a saját mobiljával meg is találta a közösségi oldalon. A nő a férfi jogosítványának fotóját küldte el az azonosításhoz.

A megtalált ismerős aztán fel is hívta Jordan mobilját. Az édesanyja volt az, aki megerősítette, hogy fia barátnőjével tartózkodott Las Vegasban, az ő számát meg is adta. Kiderült, hogy a férfi barátnője már a közelben van. A holttestre órákig figyelő nő megígérte neki, hogy nem hagyja ott Jordant, amíg oda nem ér. Azt akarta, hogy a történtek után gondoskodás és szeretet vegye körül.

Úgy gondolta, fel kell hívnia az elhunyt édesanyját, de a telefon továbbra is le volt zárva. A hősiesen viselkedő nő az iPhone digitális asszisztensét, Siri segítségét kérte, hogy hívja fel az édesanyát. A telefon teljesítette is a kérést. Így a legnehezebb pillanatokban is támogatást tudott nyújtani a gyászoló édesanyának, akinek vélhetően rengeteget jelentett, hogy lelőtt fiát nem hagyták sorsára az utca szélén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Papós Tamás Tech

1 éves kislány életét mentette meg az anya iPhone-ja

Nehéz úgy azonnali segítséget nyújtani egy bajba jutott kisbabának, ha közben a mentőt is gyorsan hívni kellene. Egy most történt eset jól illusztrálja, miért is lehet nagyon fontos, ha a telefonunk szó szerint érti, hogy mit mondunk neki, és meg is teszi, amire kérjük.