Balogh Csaba
Balogh Csaba

Háromféle telefon bemutatóját is végignézhette kedden a müncheni Olympiaparkba szervezett sajtóesemény közönsége. Az iPhone X-ét, a Samsung Galaxy S8-ét, mégpedig az idei év legjobbjának szánt Mate 10 szériáját bemutató Huawei társaságában.

Néhány hetente kapunk egy olyan olvasói levelet – időnként szépen, máskor kevésbé szépen megfogalmazva –, melyben felmerül, hogy miért is hasonlítunk mi minden új telefont mindig az aktuális iPhone-hoz. A kérdésre többféle igaz válasz is létezik, ám a Huawei hétfő délutáni bemutatója után a legigazabbként azt jelölnénk meg, hogy azért, mert a kínai gyártó maga is így tett. A Mate 10 széria világpremierjén szinte mindent megtudtunk az Apple erősségének szánt iPhone X-ről, no és viszonylag sokat a Samsung Galaxy S8 és Note8 mobiljairól is – de persze úgy, hogy a Huawei több szempontból is rá tudott tenni még egy lapáttal a konkurensek aktuális csúcskészülékeire.

A szó szerint nagy meglepetés

Írhatnánk azt, hogy egyre nehezebb titokban tartani az új okostelefonok jellemzőit, de ez nem fedné egészében a valóságot. A helyzet ugyanis az, hogy manapság már a gyártóknak nem nehéz, hanem tulajdonképpen lehetetlen a megnyitó napjáig titkolni, mivel is készülnek. A Huawei ezt belátva maga ment elé a szivárgásoknak, és már hetek óta csepegtette a részleteket a több értelemben is idei legnagyobb telefonjáról, a Mate 10-ről.

Azt viszont elég jól sikerült titokban tartani, hogy az eseménynek nem a Mate 10 lesz a főszereplője. Azt persze már előre tudni lehetett, hogy lesz egy Pro variáns is, de a müncheni sajtótájékoztatón kiderült, igazából a Mate 10 Pro kedvéért hívták össze a sajtót, a tavalyi 9-es modellnek inkább a 10 Pro az utódja, a sima Mate 10 csak úgy van, mert miért ne. Ez olyannyira igaz, hogy Magyarországon például a Mate 10 forgalomba sem kerül majd.

Szélesvásznú okosságok

Éppen ezért nézzük tehát a Mate 10 Prót, amely 6 hüvelykes AMOLED képernyőt kapott. Miközben ez nagyobb a Mate 9 Pro 5,5 coljánál, a felbontása valamivel gyengébb lett: az idei csúcstelefon 1080x2160 pixeles képernyőt kapott a tavalyi 1440x2560 pixel után. Ennek oka alighanem az üzemidő mint kulcsszempont előtérbe helyezésében keresendő, erre visszatérünk hamarosan. Ami viszont még ide tartozik, az a 18:9-es képarány: a Huawei tehát tartja az idei év LG által megteremtett divatját, szélesvásznú/magas az új mobil kijelzője.

Balra a Mate 10, jobbra a Mate 10 Pro
©

Itt máris tehetünk egy összehasonlítást: a kínai gyártó szerint a Mate 10 Prónak 16 százalékkal nagyobb a hasznos képernyőfelülete, mint az iPhone X-nek. Az Apple új csúcsmodelljéről egyébként elismerő kifejezéssel nyilatkozott Richard Yu Huawei-vezérigazgató – amazing, azaz csodálatos, mondta –, de azért mindig hozzátette, hogy a Mate 10 Pro még jobb. Képernyő terén egyebek mellett abban is, hogy nincs rajta az a sok mindenbe belerondító nevezetes "notch".

Nem csak néz, lát is

Egy kicsit beljebb kerülve beszéltek a processzorról is. A nyolcmagos Kirin 970 négy 2,36 GHz-es és négy 1,8 GHz-es maggal izmozik. A 10 nm-es gyártástechnológiával készülő chip elődjéhez képest nagyobb teljesítményre képes, de úgy, hogy közben kevesebb energiát is fogyaszt. A gyártó ígérete szerint a processzor – melynek teljesítményéről és hatékonyságáról itt olvashat – egyik legfontosabb jellemzője, hogy a mesterséges intelligenciát igénylő feladatokban is kimagaslóan teljesít. A Mate 10 Pro kétféle, 4 GB RAM + 64 GB tárhely, illetve 6 GB RAM + 128 GB tárhely verzióban kerül forgalomba.

Az optikai képstabilizátorral is felszerelt kamerapár egy 12 megapixeles színes és egy 20 megapixeles monokróm szenzorból áll. A színes lencse f/1.6 rekeszértéke a telefonos kamerák frontján az eddigi legjobb érték. Hogy miként teljesít a fényképező, az majd a tesztek során derül ki, de az biztos, hogy ilyen paraméterek mellett szinte garantált, hogy még rossz fényviszonyok között is jó lesz a kép. Ezért a már emlegetett mesterséges intelligencia is tesz: a bemutatón is demonstrálták, hogy a kamera elég gyorsan képes egy tucatnyi szituációt (témát, helyzetet) felismerni, és első ránézésre elég jól alakítja a témához a kép stílusát.

©

Mindezen funkciókat és lehetőségeket az Android 8.0 Oreo operációs rendszeren használhatjuk, ami fölött a Huawei megszokott EMUI felhasználói felülete fut, annak is a 8.0 verziója. Ennek egyik érdekessége a müncheni bemutatón látottak alapján elég jól működő asztali mód: elég a gépet összedugni egy monitorral, átkapcsolni benne a szükséges beállítást, és a monitoron rögtön egy asztali gép felülete jelenik meg, számítógépként használhatjuk így a telefont. (Igény esetén persze billentyűzettel, egérrel.) Ilyet már a Samsung Galaxy S8 és Note 8 is tud, de hát lenne itt egy nagy különbség: a Samsungnál ehhez egy különleges dokkolót kell használni, míg a Huawei megoldása a lehető legegyszerűbb: egyetlen (USB-C – HDMI) kábel kell csak hozzá, és semmilyen más kütyü.

A szükséges, szokásos plusz

Aki valamennyire ismeri a Huawei Mate vonalon belül megjelenő modelljeit, az tudja, hogy erős az aksijuk. Nincs ez másként most sem. Ahogy a Huawei már előre elárulta, a Mate 10 Próba 4000 mAh-es akkumulátor került. Az egyik legnépszerűbb (vagy egyenesen a legnépszerűbb) androidos csúcsmodellnek számító Galaxy S8-ban 3000 mAh-es van. Még a méreteiben a Mate 10-hez hasonló Galaxy Note8-ban is "csak" 3300 mAh-s az aksi, ahogy a kifejezetten jó ár/érték arányt képviselő OnePlus 5-ben is.

A gyártó azt ígéri, hogy a nagy kapacitású aksi és a különféle hardveres-szoftveres optimalizációk összhatásaként az egyébként is elég jó üzemidővel rendelkező elődjüknél a Mate 10 széria tagjai további 30 százalékkal hosszabb ideig bírják egy töltéssel. Még a legvadabb telefonnyomkodóknak is minden további nélkül összejöhet az egynapos üzemidő, aki szerényebben használja a mobilját, annak pedig 2-3 naponta is elég lesz töltőre tennie. (Ennek gyakorlati megvalósíthatóságára külön figyelmet fordítunk majd tesztelésünk során.)

©

Ha merül az aksi, akkor pedig jön a gyorstöltés, vagyis ahogy a Huawei most nevezi, a szupergyors töltés. A Mate 10 Pro az iPhone 8 Plusnál 50 százalékkal gyorsabban szívja fel az energiát, fél óra alatt már 58 százalékra tölthető föl.

Hova vezethet ez?

Az okosmobilgyártók aktuális sorrendje szerint egyébként az Apple már nem a második legnagyobb, a Huawei pedig nem a harmadik – merthogy helyet cseréltek. Az Apple szeptemberi bemutatója után egyértelműnek látszott, hogy a vállalat hátrányából sokat faraghat az iPhone X. Most, a Mate 10 Pro bejelentése után viszont az is látszik, hogy a Huaweinek minden esélye megvan arra, hogy a csúcskategóriában ne engedje nagyon elszaladni az Apple-t. Sőt.

Főleg úgy tarolhat a Huawei újdonsága, hogy a 380 ezer forintos iPhone X-nél, de például a 335 ezres Samsung Galax Note8-nál is olcsóbb lesz. Az európai árat 799 euróra lőtték be, a hazai árcédula 260 ezer forintot mutathat majd, amikor – még karácsony előtt – boltokba kerül a készülék. A hazai elérhetőségekről és árról hamarosan, a Mate sorozat magyarországi premierjén fog többet elárulni a vállalat.

Hogy a gyakorlatban mire képes a telefon, arról október végén vagy november elején egy részletes tesztben is beszámolunk majd.

Ha kíváncsi a nemsokára érkező tesztre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amíg sok vevő megtapogatná, megszagolná, amit vesz, nem kell temetni a boltokat

Amíg sok vevő megtapogatná, megszagolná, amit vesz, nem kell temetni a boltokat

The Guardian: Európa negyede populista pártokra szavaz

The Guardian: Európa negyede populista pártokra szavaz

Újabb autógyárat csípne meg Szlovákia, ezúttal egy Skoda-gyár a tét

Újabb autógyárat csípne meg Szlovákia, ezúttal egy Skoda-gyár a tét

Először volt hajlandó megindokolni a kormány, miért nem írják alá a CEU-ról szóló megállapodást

Először volt hajlandó megindokolni a kormány, miért nem írják alá a CEU-ról szóló megállapodást

Sokaknál akadozik a Facebook

Sokaknál akadozik a Facebook

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra