szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A berlini IFA innovációs szakkiállításon debütált a Huawei az első, mobil mesterséges intelligenciára kihegyezett processzorát, a Kirin 970-et.

“Egy új, izgalmas korszak küszöbén állunk az okostelefonok jövőjét illetően. A Kirin 970 az első a számos új fejlesztés között, melyek erős mesterségesintelligencia-alapú funkciókat hoznak el készülékeinkre, malyek ezzel túlszárnyalják a versenytársakat” – ezzel a magabiztos mondattal mutatta be a vállalat új processzorát Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának elnöke.

A Huawei szerint a készülékben dolgozó mesterséges intelligencia (MI) és a felhőben lévő jól kiegészítik egymást, így létrehozván a mobil mesterséges intelligenciát. Az intelligens működéshez rengeteg adatot biztosítanak a telefonban lévő szenzorok, melyek mára hatalmas mennyiségű valós idejű és személyre szabott adatot tudnak előállítani. A Huawei azt mondja, új chipjük erős feldolgozó képességének segítségével az eszközök jobban megértik majd a felhasználói igényeket és valóban testreszabott szolgáltatásokat tudnak nyújtani.

A Huawei új Kirin 970-es chipjében akalmazott technológia jelentősen javítja az eszköz válaszidejét és lehetővé teszi a készülékek MI-lehetőségeinek teljes kihasználását. A legfejlettebb, 10 nm-es TSMC processzorral felszerelt Kirin 970 egy négyzetcentiméteren 5,5 milliárd tranzisztort sűrít össze. A chipet egy nyolcmagos processzor (CPU) és egy következő generációs, tizenkét magos grafikus gyorsító (GPU) hajtja. Ezzel a Kirin 970 új heterogén architektúrája a négymagos Cortex-A73 CPU-hoz képest 25-szörös teljesítményre képes 50-szer nagyobb hatékonyság mellett. Ez utóbbi érték azt jelenti, hogy a Kirin 970 chip nem csak gyorsabban, hanem kisebb energiaráfordítással képes ugyanazon MI-feladatok végrehajtására, a cég szerint a felhasználók így lényegesen hosszabb akkumulátor-időtartamra és gördülékenyebb játékélményre számíthatnak.

A kínai gyártónál látják, hogy a technológiai újítások önmagukban nem elegendők a felhasználói élmények forradalmasításához, ezért a folyamatosan keresik az együttműködési lehetőségeket a tartalomfejlesztőkkel és szolgáltatókkal. A Huawei a Kirin 970-et nyitott platformnak szánja a mobil MI számára, megnyitva a chipkészletet a fejlesztők és partnerek előtt, hogy új módokat találhassanak feldolgozási képességeinek kamatoztatására.

A Kirin 970-es elsőként az október 16-án debütáló Huawei Mate 10-be kerül majd bele. A készülékről már több info kiszivárgott és egy életszerű koncepcióvideó is előkerült.

A Huaweinél egyébként úgy gondolkodnak: 2020-ban köszönt be az okostelefonok új korszaka, mégpedig a szupertelefonokkal. Néhány év múlva pedig az emberek 90 százaléka ilyen készüléket használ majd.

Ha tudni szeretne az új chipekről és új telefonokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!