szerző:
hvg.hu

Tavaly szeptemberben szakadt meg a rádiókapcsolat a Tienkung–1 (Mennyei Palota–1) nevű kínai űrállomással, és már akkor figyelmeztettek a tudósok, hogy az irányíthatatlanul keringő űreszköz hatalmas darabjai valamikor 2017 őszén fognak a Földre zuhanni. A hatalmas űrlaboratórium most hirtelen zuhanni kezdett.

Jobb esetben hónapokra, de lehet, hogy csak hetekre vagyunk attól, hogy a Föld felé zuhanó Tienkung–1 űrállomás elérje az atmoszféra alsóbb rétegeit. A Guardiannek nyilatkozó harvardi asztrofizikus, Jonathan McDowell szerint az űreszköz eddig viszonylag stabil pályán mozgott, de az utóbbi napokban hirtelen rengeteget vesztett magasságából.

A Tienkung–1 űrállomás magasságának változása
©

A tudós szerint a Tienkung-1 most már az atmoszféra sűrűbb rétegeiben jár, kevesebb mint 300 kilométerre a felszíntől. McDowell úgy számol, a Mennyei Palota legkésőbb 2018 elején eléri a kritikus pontot. Egy ilyen, irányíthatatlanná vált űreszköz esetében nehéz sokkal hamarabb, sokkal pontosabban megmondani a földet érés időpontját.

Az űrállomás jelentős része ugyan elég a légkörben, emberi számítások szerint néhány nagyobb - több mint 100 kilós darabja - azonban becsapódhat. Azt, hogy a hatalmas darabok a Föld mely részeire zuhanhatnak, arról a harvardi asztrofizikus korábban egy térképet is közölt, melyet itt nézhet meg.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!