szerző:
hvg.hu

Az iFixit csapata a Google új csúcsphabletjét vette közelebbről szemügyre a napokban. Olyannyira közelről, hogy a vizsgálat során szét is szedte. Még egy különleges (segéd)processzorra is ráleltek benne.

Az iFixit rendszeresen felboncolja az új csúcstelefonokat. A cél többféle, egyrészt szereti megtekinteni, hogy milyen alkatrészeket tettek a gyártók a készülékbe, másrészt a szétszedés során az esetleges javíthatóság nehézségére is fény derülhet. Az egyik legújabb áldozat a Google nemrégiben bejelentett csúcstelefonja, a Pixel 2 XL volt.

A telefon kijelzőpanelje esztétikailag jelentősen eltér az elődétől, viszont könnyebb eltávolítani a középső magnézium keretből, amelyik elválasztja az alaplaptól és a többi belső hardverelemtől. Nagy kihívás volt viszont ennek a keretnek az eltávolítása. Azt viszont az iFixit megállapította, hogy az eszközön belül található alkatrészek többsége moduláris, és relatíve egyszerűen eltávolíthatók.

Az akkumulátorral viszont meggyűlt kicsit a bajuk, az LG jó sok ragasztót használt, így az energiaadó eltávolítása nem volt egyszerű feladat, még ha nem is mondható lehetetlennek. Az alaplapot vizslatva az iFixit először ad betekintést egy „titkos” processzorba, a Pixel Visual Core-ba. Ezt a lapkát a Google házon belül készítette, és ez a képfeldolgozó processzor végzi majd a HDR+ feladatokat, levéve a terhet a főprocesszor válláról, egyúttal felgyorsítva, javítva a képfeldolgozást. Mindez azonban csak a jövőben lesz így, a processzornak egyelőre még nincs szerepe, majd csak az Android 8.1 érkezése után válik aktívvá.

©

Az iFixit azt a hardvert is kivette, amelyik az Active Edge funkcióért felel. Egy olyan rugalmas áramköri lapkáról van szó, amelyen kis acélblokkok vannak, közöttük ellenállásokkal. Érzékenyek a hajlításra, azaz amikor a Pixel külső felületét megnyomják, deformálódnak az ellenállások és képesek adatokat közvetíteni arról, hogy mennyire hajlottak meg.

©

Az iFixit a javíthatóságot tekintve végül 6 pontot adott a maximális 10-ből (legkönnyebb javíthatóság). Pluszként könyvelte el a moduláris alkatrészeket, viszont a szinte eltávolíthatatlan akku és a „makacs” középső keret sokat rontott az összképen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony