szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintha egy óriási betonkocka csúszna a tengerbe, olyan lesz Európa első víz, pontosabban tenger alatti étterme.

Az, hogy éttermet nyitnak a víz alatt, nem világrengető újdonság, van ilyen például a Maldív-szigeteken is. Másfél év múlva viszont Európa is kaphat ilyet, már ha nem számítjuk a The Pearl nevű, brüsszeli víz alatti éttermet, azt a két méter átmérőjű gömböt, amelyet egy mély medence aljához rögzítettek, és ahova könnyűbúvár felszerelésben érkezhetnek a vendégek.

A norvég Under (a szó norvégül csodát jelent) egy igazi tenger alatti étterem lesz, pontosabban nagy betontestének egyik fele a tengerparton van, míg a másik „belecsúszik” a vízbe. Az étterem, stílusosan, tengeri ételekre specializálódik, és 100 vendéget tud egyszerre kiszolgálni. A különleges vendéglőt a neves építészmérnöki és belsőépítészeti cég, a Snøhetta tervezte, és a kivitelezésről is ők gondoskodnak majd.

Snøhetta

Öt méterrel a hullámok alatt, óriási, 11 x 4 méteres ablakon át csodálhatják majd az enni vágyók az Északi-tenger fenekét. Ez persze nem kínál olyan egzotikus élővilágot, mint az Indiai-óceán a Maldív-szigeteknél, de azért itt is van látnivaló bőven, ami az évszakoknak megfelelően változik.

Snøhetta

Az Északi-tenger meglehetősen viharos, ezért is lesz az Undernek egy méter vastagságú betonfala, ami képes ellenállni a víznyomásnak. Az étterem külső felülete durva lesz, mondhatni, az építészek felajánlják a kagyló-közösségnek, amelyek rátelepedve mesterséges kagylózátonyt hozhatnak létre, szűrhetik, tisztíthatják a tengervizet.

Étterem funkciója mellett az Under kutatóközpontként is működik majd, ahol tudóscsoportok tanulmányozhatják a tengerbiológiát és a halak viselkedését. Az éttermet 2019-ben fogják megnyitni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!