szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefont mutatott be a MOHAnet Mobilsystems Budapesten. A magyar fejlesztésű készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható, dedikált internet csatornán, állandó online elérhetőség mellett. A 11 éves múlttal rendelkező vállalat a Moniphone elnevezésű készülékkel letarolná a nemzetközi személyfelügyeleti eszközök piacát.

Új készülékkel lép a piacra a MOHAnet Mobilsystems Zrt. A vállalat közlése szerint a korábbi, szerteágazó, sokkészülékes kínálatot egyesítik most egy moduláris, azaz építőkockákból konfigurálható termékben, amely a korábbi eszközök felhasználási területein kínál továbbra is megoldást.

A Moniphone névre keresztelt készülék kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható, üzleti és lakossági szegmensben egyaránt, legyen szó idősek segélyhívó készülékéről vagy fizikai foglalkoztatottak munkaeszköz mobiltelefonjáról. Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems vezérigazgatója szerint az új fejlesztésű telefon alapötletét Dave Hakkens "phonebloks" koncepciója adta. Hakkens az elektromos hulladéktermeléssel szemben lépett fel, és egy olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely felhasználási területek alapján ruházza fel a bővíthető telefont hardverelemekkel.

©

A MOHAnet Moniphone-ja is ezen a gondolaton alapult. A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek meg, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során – megváltozó szükséglet alapján – akár át is konfigurálható. A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, wifi, RFID, NFC, QR- és vonalkódolvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, s a technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek. A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok.

A készülék ezáltal folyamatosan monitorizálható, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként, vagy akár percenként a felügyeleti szervnek. A fejlesztők azt remélik, a Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, illetve nagyobb biztonságot nyújt idős családtagoknak. A készülék igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

Centiméterre megmondja, hol van a használója

Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és háromméteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét. A zóna meghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelnek fel, ezek segítségével ugyanis centiméter pontosan lehet meghatározni a Moniphone, ezáltal használója elhelyezkedését – ez a vállalati felhasználás esetén lehet érdekes.

A Moniphone a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja, s azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak, ami egyébként lehet egy vállalaton belüli telefonos ügyelet, de akár külső távfelügyeleti partner is. A mérnökök gyorsulásmérővel látták el az eszközt, ami így egy esést is azonnal érzékel, egyből értesítve a felügyeleti partnert, igény esetén – idősfelügyelet során – például egy családtagot.

A vezérigazgató a budapesti rendezvény után még azt is megjegyezte, hogy míg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. az elmúlt tíz év során közel huszonötezer átjelzőt és alkalmazásspecifikus telefonkészüléket értékesített viszonteladói partnerein keresztül, addig a Moniphone-ból és a januárban bemutatott iMachine-ből már tízezernél többet adott el az idei évben, így várhatóan a 2016-os négyszázmillió forintos árbevételét is megduplázza 2017-ben a vállalat. A személyfelügyelő mobiltelefonból az év végéig megközelítőleg még ötezer készülék találhat gazdára.

A Moniphone-t hamarosan le is teszteljük, mire és mennyire használható a gyakorlatban. Ha kíváncsi rá, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette