szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan végleg feledésbe merülhet a Galaxy Note7, a Samsung pedig jobban van, mint valaha, legalábbis óriási működési profitot vághatott zsebre a harmadik negyedévben.

Két héttel az előzetes adatok után a Samsung hivatalosan is kiadta 2017 harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi adatait. Van miért pezsgőt bontani: a cég működési (üzemi) nyeresége 13 milliárd dollár, ami óriási, 179 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A teljes bevétel 55,48 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi 42,75 milliárd dollárral. A nettó nyereség is drasztikusan emelkedett: 2017 harmadik negyedévében 10 milliárd dollárt könyvelhettek el, míg az előző évben „csak” 4,05 milliárdot.

A Samsung persze több lábon áll, és a különböző üzletágak azért nem egyformán teljesítettek. A kijelzőpanelek szegmensében, dacára a prémium csúcstelefonokba szánt rugalmas OLED-ek iránti igénynek, bevételcsökkenésre került sor. Ennek okai között szerepel az új OLED gyártósor költsége, és a merev OLED-ek piacán tapasztalható növekvő verseny. A mobil üzletágat erőteljes termék-kiszállítás jellemezte a Galaxy Note8 indítása és a Galaxy J sorozat megbízható értékesítése miatt, ezzel együtt csökkentek a bevételek, mivel éppen a tömegpiaci (olcsó) okostelefonokból adtak el igazán sokat.

A félvezető üzletágat erőteljes növekedés jellemezte, a NAND-ok esetében például a csúcskategóriás okostelefonok és a felhő infrasturktúra bővülése támasztott nagy igényeket, de a DRAM-ok iránti igény (szerverek, mobileszközök, PC-k, játékkonzolok) is erős maradt.

©

2018-ra is kedvezőek lehetnek a kilátások, a memóriapiac továbbra is profitábilis terület maradhat, és a rugalmas OLED panelek eladásának növekedése is várható. A nagysűrűségű, gyteljesítményű NAND-ok iránti kereslet is növekedni fog, ahogy nő a szerverek és a mobileszközök adatkapacitási igénye. A mobil üzletágat illetően a Samsung tovább akarja erősíteni vezető pozícióját a csúcskategóriás piacon, és tovább szeretné növelni a nyereségét termékcsaládjai optimalizálásával. Ezen túlmenően a vállalat arra törekszik, hogy új technológiákkal (pl. 5G), valamint a szolgáltatások és a szoftverkompetenciák erősítésével gondoskodjon az üzleti növekedésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident