szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A részvényesek és a felhasználók is nagyon örülhetnek a Facebook idei harmadik negyedéves jelentésének: a bevételek bűvös határt értek el, méghozzá óriási növekedéssel, Mark Zuckerberg pedig ígéretet tett arra, hogy jelentősen növelik biztonsággal kapcsolatos kiadásaikat, hogy az idén reflektorfényt kapó problémák ellen küzdjenek – ezért a profit maximalizálását is beáldoznák.

Kiadták a Facebook idei harmadik negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését, amit röviden az alábbi GIF segítségével illusztrálnánk.

Persze ennél bővebben is érdemes górcső alá venni a közösségi oldal üzleti teljesítményét. A számok közül kiemelkedik egy adat, amely szerint a Facebook a mögöttünk hagyott 3 hónapban elérte a bűvös 10 milliárd dolláros bevételt, ami azt jelenti, hogy

a közösségi oldal egyetlen év alatt 3 milliárdos bevételnövekedést produkált.

A növekedés üteme tényleg látványos, hiszen nyáron érte el először a Facebook a 9 milliárd dolláros határt, most pedig már a 10 milliárdot is megugrotta.

©

A bevételek közel fele az Egyesült Államokhoz és Kanadához köthetők, és itt is növekedtek leginkább az összegek, na és persze Ázsiában, míg Európában minimális a fejlődés.

Éves szintű növekedésből még van egy szép szám, hiszen a tavalyi harmadik negyedéves jelentés óta 16 százalékkal nőtt a havi aktív felhasználók száma, amely az előző negyedéves jelentésnél haladta meg először a 2 milliárdot. Ebből 1,3 milliárd ember az, aki minden egyes nap látogatja a Facebookot.

©

A cég előtt most egy újabb mérföldkő elérése áll célként, ami papíron gond nélkül összejöhet(ne). Az 5 milliárd dolláros profitról van szó, amelytől már most is csak 300 millió dollárral maradt el a közösségi oldal, és jön a hagyományosan legerősebb utolsó negyedév – 2015-ben és 2016-ban ebben az időszakban egyaránt 1 milliárd dollárral nőtt a Facebook bevétele, idén is erre számíthatunk. Egy év alatt 80 százalékkal nőtt a közösségi oldal profitja, így minden arra mutat, idén elérik az újabb álomhatárt. Csakhogy Mark Zuckerberg fontos bejelentést tett, ami mindezt hátráltathatja, de ez nekünk nagyon jó hír...

Mark Zuckerberg a jelentés közzétételekor ugyanis nem kerülhette el a kényes témákat sem, így ezúttal is hangsúlyozta: folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásukat, felveszik a harcot az álhírek terjesztése ellen, elkerülnék az olyan eseteket, mint az orosz propaganda térnyerése volt az amerikai elnökválasztáskor, illetve a gyerekek online zaklatása és csúfolása ellen is tesznek – a linkekre kattintva el is olvashatja, hogy pontosan milyen lépésekre célzott.

A The Verge beszámolója szerint ez azért hathat a profit eddiginél lassabb növekedésére (csökkenésére?), mert Zuckerberg a következőt üzente a részvényeseknek:

“teljesen komolyan mondom, hogy a közösségünk védelme sokkal fontosabb a profitunk maximalizásánál”

– a BBC információi szerint pedig a Facebook washingtoni meghallgatásán ígéretet tett arra, hogy a közösségi oldal biztonságával foglalkozók számát 2018-ra megduplázza – jelenleg 10 ezer alkalmazott foglalkozik ezzel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!