szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyerekeket érintő online zaklatás és csúfolódás elleni harcban a britek kemény kritikát fogalmaztak meg a Facebookkal szemben, a közösségi oldal pedig villámgyorsan cselekedett. Szakértők szerint nem elég a 340 milliós támogatás, további fontos lépésekre lenne szükség – világszerte.

Úgy tűnik, hogy a közösségi oldalak kapcsán az online zaklatás elleni harc lesz az egyik legfontosabb téma a következő években. Arról már mi is beszámoltunk, hogy az internet komoly veszélyt rejt a fiatalok számára, az online zaklatás Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet. Ez a jelenség a világon mindenhol probléma, a britek pedig annyira súlyosnak tartják, hogy egyik miniszterük múlt héten kemény kritikát fogalmazott meg az ügyben tétlenkedő közösségi oldalakkal szemben. A Facebook akkor felajánlotta a segítségét, és nem is ült a babérjain: máris egy átszámítva 340 millió forint értékű támogatással állt elő.

Ezzel a lépéssel a Childnet International és a The Diana Award munkáját segítik, méghozzá szakértők biztosításával, akik Nagy-Britannia összes középiskolájában tájékoztató előadásokat és fontos gyakorlatokat tartanak az online zaklatás témájában, hogy a gyerekek biztonságosan netezzenek, és lehetőleg ne érje őket trauma.

A hírről beszámoló BBC hangsúlyozta: a legújabb felmérések szerint a témáról a gyerekek sokkal nyíltabban beszélnek kortársaiknak, mint tanáraiknak és szüleiknek, így a Facebooknak ezt is figyelembe kell vennie.

Az érintett szervezetek üdvözölték a döntést, de nem teljesen elégedettek. Ugyanazt kérik, amit a múlt heti kritikák során is hangsúlyoztak: az anyagi támogatás és a felvilágosítás egy dolog, de ezen felül a közösségi oldalaknak világszerte meg kellene oldaniuk, hogy az online zaklatások egyszerűen jelenthetők legyenek, gyermekvédelmi moderátorokat kell alkalmazniuk, illetve rendszeresen jelentést kellene adniuk arról, hogy milyen lépéseket tettek a jezett zaklatások kapcsán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán