szerző:
hvg.hu

A gyerekeket érintő online zaklatás és csúfolódás elleni harcban a britek kemény kritikát fogalmaztak meg a Facebookkal szemben, a közösségi oldal pedig villámgyorsan cselekedett. Szakértők szerint nem elég a 340 milliós támogatás, további fontos lépésekre lenne szükség – világszerte.

Úgy tűnik, hogy a közösségi oldalak kapcsán az online zaklatás elleni harc lesz az egyik legfontosabb téma a következő években. Arról már mi is beszámoltunk, hogy az internet komoly veszélyt rejt a fiatalok számára, az online zaklatás Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet. Ez a jelenség a világon mindenhol probléma, a britek pedig annyira súlyosnak tartják, hogy egyik miniszterük múlt héten kemény kritikát fogalmazott meg az ügyben tétlenkedő közösségi oldalakkal szemben. A Facebook akkor felajánlotta a segítségét, és nem is ült a babérjain: máris egy átszámítva 340 millió forint értékű támogatással állt elő.

Ezzel a lépéssel a Childnet International és a The Diana Award munkáját segítik, méghozzá szakértők biztosításával, akik Nagy-Britannia összes középiskolájában tájékoztató előadásokat és fontos gyakorlatokat tartanak az online zaklatás témájában, hogy a gyerekek biztonságosan netezzenek, és lehetőleg ne érje őket trauma.

A hírről beszámoló BBC hangsúlyozta: a legújabb felmérések szerint a témáról a gyerekek sokkal nyíltabban beszélnek kortársaiknak, mint tanáraiknak és szüleiknek, így a Facebooknak ezt is figyelembe kell vennie.

Az érintett szervezetek üdvözölték a döntést, de nem teljesen elégedettek. Ugyanazt kérik, amit a múlt heti kritikák során is hangsúlyoztak: az anyagi támogatás és a felvilágosítás egy dolog, de ezen felül a közösségi oldalaknak világszerte meg kellene oldaniuk, hogy az online zaklatások egyszerűen jelenthetők legyenek, gyermekvédelmi moderátorokat kell alkalmazniuk, illetve rendszeresen jelentést kellene adniuk arról, hogy milyen lépéseket tettek a jezett zaklatások kapcsán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását