szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átláthatóság jegyében indította el kezdeményezését az igencsak rossz hírbe keveredett antivírus cég, a Kaspersky.

A közelmúltban jó párszor a hírek élére került a Kaspersky név, és nem valamilyen pozitív vírusvédelmi megoldás miatt. Korábban a cég vírusirtójával loptak adatokat orosz hackerek az NSA-tól, később pedig arról lehetett hallani, hogy izraeli kémek a Kaspersky vírusirtó feltörése után orosz kémek ténykedésének nyomára bukkantak a programon belül.

Ezek már igen súlyos állítások, le is nullázták a vírusirtó cég renoméját az Egyesült Államokban, olyannyira, hogy az ottani belbiztonsági minisztérium azonnal letiltotta és eltávolította a kormányzati számítógépekről a Kaspersky-szoftvereket. Erre már a Kaspersky Labnek is lépnie kellett, és egy négypontos intézkedéstervet tett közzé.

©

Ennek értelmében 2018 első negyedévétől kezdve átadja programjai forráskódját nemzetközileg elismert hatóságoknak független felülvizsgálatra. Ugyancsak felajánlja független felülvizsgálatra üzleti gyakorlatát. Három átláthatósági központot fog létrehozni az elkövetkező három évben Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban, hogy lehetővé tegye a forráskódok, a frissítési kódok és a fenyegetésfelderítési szabályok átvizsgálását az ügyfelek, a kormányzati szervek és az érintett szervezetek számára. Ezeken felül 100 ezer dolláros bug bounty programot hirdet, azaz pénzt fizet termékei sebezhetőségének felderítéséért.

Az persze továbbra is kérdéses, hogy ezek az intézkedések elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy visszaállítsák az amerikai kormányzati szervek bizalmát a Kasperskyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese