szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mark Zuckerberg és Jeff Bezos által alapított Vicarious mesterséges intelligenciája jóval hatékonyabb, mint a manapság népszerű neurális hálózatok. A Captcha például nem akadály neki.

Amellett, hogy rengeteg pozitív hozadéka lehet a mesterséges intelligencia fejlődésének – elég csak a gyógyszerkutatásokra, az orvoslásra vagy épp a csillagászati alkalmazására gondolni –, van olyan aspektusa is, amivel nem árt óvatosan bánnunk. Ennek egy példáját mutatták meg nemrég a Vicarious nevű kaliforniai cég szakemberei.

A vállalat (amelyet nem mellesleg az Amazon alapítója, Jeff Bezos, valamint Mark Zuckerberg hoztak létre) munkatársai olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, ami képes megfejteni a weboldalakon elhelyezett biztonsági ellenőrző kódot, a captchát.

©

A captcha lényege, hogy az adott rendszer megbizonyosodjon róla, hogy nem robot, hanem valódi látogató jár az adott oldalon. A felhasználónak egy képen látható számokat és betűket kell begépelnie az adott mezőbe, amire egy robot képtelen lenne. Ennek köszönhetően a rosszindulatú kód nem tud például felhasználói fiókot létrehozni, vagy csak úgy belépni egy meglévőbe.

Az ellenőrzést még az 1990-es években találták ki, a Google szerint pedig a mai reCaptchák már annyira "nehéz feladványok", hogy az emberek csupán 87 százalékának sikerül helyes választ adnia.

A BBC beszámolója szerint a Vicarious szakemberei nemrég kifejlesztették az úgynevezett Rekurzív Kortikális Hálózatot (Recursive Cortical Network – RCN), ami még a neurális hálózatoknál is hatékonyabban működik. Az RCN az emberi agy működését utánozza – az agyunk képes felismerni különböző alakzatokat még akkor is, ha azok egy részét eltakarják. A hálózat algoritmusai a képek pixeleit elemzik, és megpróbálják felismerni, hogy a meglévő információk alapján milyen lehet a karakter egésze. A neurális hálózatoknak ezzel ellentétben több százezer képet kellene megmutatni, mire megtanulnák, mit keressenek rajta. Emiatt az RCN-nek jóval kisebb számítási kapacitásra van szüksége.

A kutatók szerint a Google reCaptcha-tesztjét 66,6 százalékos, a BotDetect ellenőrző kódját 64,4 százalékos, míg a Yahoo és a PayPal kódjait 57,4 és 57,1 százalékos pontossággal fejtették meg.

©

A szakemberek szerint egyelőre nem várható ehhez hasonló támadás, ám 3-4 hónapon belül megjelenhetnek a hackerek első próbálkozásai.

Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy a Google márciusban már bejelentette, változtat az eddigi reCaptcha-rendszeren, így ezentúl nem kell majd számokat és betűket pötyögni. Az okos újításról itt olvashat bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!