szerző:
hvg.hu

Több mint 134 ezren követik YouTube-on a Cargospotter csatornát, melynek Martin névre hallgató üzemeltetője hosszú évek óta teszi közzé a repülőkről készített érdekes videóit. Ezúttal egy igazi különlegességet sikerült lefilmeznie.

"15 év után végre sikerült levideóznom a világ legnagyobb propelleres repülőjét, az Antonov An-22-t. Mindig különleges és ritka repülőkre vadászok, és az Antonov 22-es kétségtelenül az egyik legkülönlegesebb repülő, amit valaha láttam" – írja videója mellett a Cargospotter csatorna mögött álló repülésrajongó, akinek a a belga Oostende repülőtéren sikerült lencsevégre kapnia egy ilyen gépet, ráadásul nem is akármelyiket: az UR-09307 lajstrommal repülő gép az egyetlen olyan An-22-es, amelyik civil repülésben teljesít szolgálatot. A gépmonstrum közel 7 éven át tartó kényszerpihenője után tavaly szállt fel ismét.

A teljes nevén Antonov An–22 Antyej típust a Szovjetunióban fejlesztették. Az 57,9 méter hosszú, 64,4 méteres szárnyfesztávolságú légcsavaros-gázturbinás szállító repülőgéptípus először 1965. február 27-én szállt fel. 68 darab készült belőle, az utolsó darabot 1976-ban gyártották.

A felvétellel kapcsolatos érdekesség, hogy a videó készítőjének négyórás vezetésébe került, hogy a helyszínre érjen, de azt állítja, megérte. Íme a maga teljes valójában egy Antonov AN-22 – aki kedveli a repülőgépeket, annak tetszeni fog a videó. Érdemes hanggal nézni, az sem semmi.

Ha megtetszett a gép, nézze meg azt is, amit ennél is ritkábban lehet videóra venni: így landol az óriásrepülő a sivatagban.

Ha máskor is látnia szeretne érdekes repülő videókat, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!