szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

760 ezer digitális állampogár személyi igazolványát tiltották le Észtországban. A szolgáltatást nem csak észtek veszik igénybe, így nemzetközi érdeklődés övezi a hibát, amit egyelőre a megszokottnál nehezebben lehet orvosolni – mármint ahhoz képest, amit a digitalizált országban megszoktak.

Már csak pár nyugdíjas ragaszkodik ahhoz, hogy a postán és a hivatalokban intézze az ügyeit – ezt is elmondták nekünk, amikor bemutattuk a rengeteg előnnyel, például adókedvezménnyel és nevetségesen egyszerű ügyintézéssel járó, magyarok által is igényelhető digitális állampolgárságot.

Az észt gazdaság ügyes nemzetközi kiterjesztését elérő program résztvevőinek jár egy speciális személyi igazolvány, amivel mindent lehet online intézni – nos, a napokban ez ment tönkre 760 ezer embernél, ezért meg is rohamozták a hivatalokat – írja a BBC.

Ez a hibaüzenet volt olvasható az érintetteknél.

Az érintett észtek és külföldiek e-személyijét azért tiltották le, mert komoly biztonsági rést fedeztek fel, és – bár nem tudnak személyazonosságokkal történt visszaélésekről – a biztonság kedvéért azonnal léptek.

Juri Ratas, Észtország miniszterelnöke hangsúlyozta: az e-állam működése a bizalmon alapul, amit nem akartak elveszíteni, így a biztonságot előtérbe helyezve azonnal cselekedtek, a bizalmat ugyanis elvesztenék, ha személyazonossággal élnének vissza.

Mindez azért okoz fennakadást, mert az észtek és a digitális állampolgárok már ahhoz szoktak, hogy mindent az e-személyivel intéznek, ezzel a kártyával ugyanis egészségügyi iratokat lehet kezelni, banki ügyeket elrendezni, szavazni, stb. Minden ezzel függ össze. Ilyen problémák egyébként nem szoktak előfodulni, a sok érintett állampolgár mellett ezért is számít érdekességnek a hír, hiszen a NATO például ide telepítette összes kiberbiztonsággal kapcsolatos intézményét a szaktudás miatt.

A digitális állampolgárság egyébként kezd beindulni, már az ENSZ is elkedzte támogatni, idén már többen igényelték, mint ahány gyermek született az országban, eközben az észtek már saját kriptovalutájukon is dolgoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal