szerző:
hvg.hu

Korábban csupán 1 megapixeles képeket tudtak készíteni a marsjárók kamerái, 2020-ban azonban komoly áttörés várható.

Lassan célegyenesbe ér a NASA következő nagy küldetése, a Mars 2020 nevű marsjáró egységének fejlesztése. A tervek szerint az amerikaiak 2020 nyarán indítanák útnak az újabb robotot, ami 2021 februárjában landolna a szomszéd bolygón, és különböző tudományos munkákat – kőzetminták gyűjtése, egykori marsi élet nyomainak felkutatása – végez majd el.

A NASA a napokban közzétett egy ábrát, amelyen amellett, hogy végre láthatjuk a marsjárót, néhány fontos adatot is közöltek a szakemberek. Ezek közül az egyik legérdekesebb a kamerák száma: összesen 23 darabot telepítenek/tettek a marsjáróra.

Ezek közül hét a különböző tudományos adatgyűjtésekben vesz részt, kilenc a környezetét figyeli majd meg a tájékozódáshoz, a maradék hét pedig a tervek szerint az ereszkedést és a landolást követi majd nyomon. Azonban az összes kamera közül kiemelkedik az eszköz főkamerája, a Mastcam-Z, amely a Curiosity főkamerájának egy "tovább fejlesztett" változata. A Z a zoomot jelenti, vagyis az új változattal már közelíteni és távolítani is lehet majd.

©

A kamera elviekben jóval több 3D-s képet tud majd készíteni, mint az elődje, és jóval több információt is nyújthat a bolygó földtanáról. Ami viszont igazán különlegessé teszi, hogy most először képes lesz nagy felbontású, 20 megapixeles színes fotókat lőni a Marson. Csak összehasonlításként: a korábbi marsjárókon 1 megapiexeles kamera volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!