szerző:
hvg.hu

Az elmúlt napok egyik legizgalmasabb technológiai-üzleti híre mindenképpen a Broadcom és a Qualcomm között tervezett akvizíció volt, hiszen az eddigi legnagyobb technológiai üzletkötésre kerülhet sor. A Qualcomm azonban nemet mondott.

130 milliárd dollárt kínált a Broadcom az amerikai Qualcommért – a részletekről itt olvashatnak. Úgy tűnik azonban, az amerikai chipgyártó számára nem volt túl vonzó ez az összeg, és visszautasította az ajánlatot. „Pénzügyi és jogi tanácsadókkal folytatott konzultációt követően a Qualcomm igazgatótanácsa megállapította, hogy a Broadcom drámaian alábecsüli a Qualcommot és jövőbeni növekedési kilátásait” – nyilatkozta Paul Jacobs, a Qualcomm igazgatótanácsának elnöke. Steve Mollenkopf vezérigazgató is úgy véli, hogy nincs még egy olyan cég a félvezető iparágon belül, amelyik jobb pozícióban lenne a Qualcommnál a mobilvilágban, az IoT-ben, a hálózatfejlesztésben és az autóiparban. Biztosak vagyunk abban – mondta a vezérigazgató –, hogy jelentős kiegészítő értékeket teremtünk részvényeseink számára.

A Qualcomm egyébként mostanság próbálja lezárni az autóipari chipgyártó NXP Semiconductors megvásárlását (38 milliárd dollárért), azonban ennek az üzletnek a kimenetele nem befolyásolja a Broadcom szándékát.

A Qualcomm által hangoztatott „drámaian alulértékelt” jelző arra utalhat a The Verge szerint, hogy esetleg hajlandók további tárgyalásokba bocsátkozni. Bár ha ez egyfajta taktika, akkor meglehetősen szokatlan, ugyanis nagy nyilvánosság előtt zajlik, holott az ilyen, igazán nagyszabású üzleteket zárt ajtók mögött bonyolítják.

A kaliforniai székhelyű Broadcom egyelőre nem nyilatkozott, mindenesetre izgalmas kérdés, hogy mit fog lépni. A Qualcomm bekebelezése ugyanis átformálná a chipgyártó iparágat, a harmadik legnagyobb félvezetőgyártóvá tenné az Intel és a Samsung után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!