szerző:
hvg.hu

Bár az Apple az ellenkezőjét állítja, az egyik biztonsági cég szerint igen könnyen becsapható a jubileumi iPhone arcfelismerője, és ezt bizonyítja is.

A Bkav nevű biztonsági cég már régóta támadja az arcfelismerést, amennyiben azt biometrikus azonosítóként használják. 2008-ban például a laptopok esetében világított rá arra, hogy mennyire nem megbízható ez a módszer.

Most a jubileumi iPhone arcfelismerőjét, a Face ID-t pécézte ki, hogy hasonlót bizonyítson be róla. A Face ID, azaz az iPhone X arcfelismerője az ujjlenyomat-olvasót váltotta fel, és az Apple szerint jóval megbízhatóbb is annál: annak, hogy illetéktelen férjen a telefonhoz egy az egymillióhoz az esélye. Más kérdés, hogy az ikrek, vagy akár az egymásra hasonlító testvérek is kicselezhetik ezt a védelmet.

©

A Bkav szerint azonban egyáltalán nem tekinthető megbízhatónak a Face ID. Hogy ezt bizonyítsák, alaposan kitanulmányozták a rendszer mögött álló mesterséges intelligencia működését (amire – szerintük – túlzottan is támaszkodik az Apple). Különféle anyagok (szilikon, 3D nyomtatott „bőr”) felhasználásával készítettek maszkot, amelyik összességében nem került többe 150 dollárnál, azaz körülbelül 40 ezer forintnál. Mivel a Face ID felismerési mechanizmusa szerintük nem annyira szigorú (elég egy fél arc az azonosításhoz), a maszkkal könnyen ki lehetett cselezni, mint ahogyan azt egy videóval is szemléltették.

Félő, hogy ilyen maszkokat egyszerűen készítenek majd politikusokról, üzletemberekről, milliárdosokról, hogy megszerezve a telefonjukat, hozzájuthassanak fontos információikhoz. A Bkav szerint, ha már biometrikus azonosításról van szó, az ujjlenyomat-olvasó jóval megbízhatóbb, de persze az igazi védelmet továbbra is jelszó jelenti (amivel még az FBI sem boldogult). Az Apple egyelőre nem reagált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját