szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy mégsem annyira biztonságos a jubileumi iPhone arcfelismerője, mint azt mondják róla? Sorra érkeznek a hírek arról, hogy kicselezik.

Egy az egymillióhoz az esélye annak, hogy illetéktelen oldja fel az arccal zárolt jubileumi iPhone-t – állítja az Apple, azonban egymás után érkeznek arról a hírek, hogy a Face ID becsapható. Egymásra hasonlító testvérek is kinyithatják egymás telefonját (igaz, esetükben az Apple is kisebb valószínűségi arányt említ) vagy akár egy 3D nyomtatott maszkkal is kioldható bárki készüléke.

A legújabb hírek egy tízéves fiúról szólnak, aki feloldotta anyukája Face ID-val zárolt telefonját. A szülei – írja a Wired – mikor megmutatták új telefonjukat, azt mondták neki, hogy na ez az a telefon, amihez nem fog tudni hozzáférni, ám a fiú felvette az anyja telefonját, ránézett, és a készülék már működött is. Ezután a mama újra regisztráltatta az arcát, és a telefon, akkor már nem engedte a fiúnak a hozzáférést. Később a mama beltéri, esti fényviszonyok között újra regisztráltatta az arcát, ahogyan azt legelőször tette, és akkor a fiú a harmadik próbálkozásra már kinyitotta a telefont. Az apuka szerint, aki egyébként a technológiai műveletek igazgatójaként dolgozik egy cégnél, a készülék mesterséges intelligenciája egy idő után megismeri a fiú vonásait, aki ezután bármikor oldhatná a telefon zárolását. Még a papa telefonját is sikerült egy alkalommal feloldania a fiúnak, de ezt többet nem tudta megismételni.

©

A papája szerint már csak azért is meglepő a dolog, mert a fiú arca kisebb az anyukájáénál, ráadásul a papára jobban hasonlít, mint a mamára. A szülők először nevettek a dolgon, később azért már komolyabban vették, mert nem szeretnék, ha a gyerekük hozzáférne telefonjuk tartalmához. Nem mintha attól nem félnének, hogy a fiú visszaélne ezzel a „képességével” (egy igazán jó gyerekről van szó), de sok fontos pénzügyi információt is őriznek.

Az egyelőre nem világos, hogy a Face ID ilyesfajta családi problémája mennyire széles körű. Az Apple érdemben nem válaszolt a Wired felvetésére, csupán az arcazonosító „fehér könyvét” idézte, amelyben valóban szerepel, hogy a megadott statisztikai valószínűség különbözhet az ikrek és a testvérek esetében, valamint a 13 év alatti gyerekeknél is, akiknek még nem teljesen kifejlettek az arcvonásaik. Az aggodalmaskodóknak pedig azt javasolja, hogy használják a jelszavas hitelesítést. Valószínűleg ez az, amit a legkevésbé szeretne hallani az, aki megvásárol egy 1000 dolláros telefont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!