szerző:
hvg.hu

A Mozilla közel egy éven át, mintegy 700 fejlesztővel dolgozott a Firefox leggyorsabb változatán, amit kedd óta mindenki számára elérhető. Íme az újjáépített verzió, a Firefox Quantum.

Egy évvel ezelőtt váratlan bejelentést tett a Mozilla: egy teljesen új, hipergyors Firefox-böngészőt fejlesztenek. A Firefox Quantumról azóta nem sokat lehtett hallani, egészen idén szeptember végéig, amikor is bejelentették, elkészültek a béta verzióval. A böngészőről akkor több érdekességet is elárultak, ami már első hallásra is különlegességekkel kecsegtetett, a hivatalos, mindenki számára ajánlott verzióra azonban egészen idáig várni kellett.

©

A Mozilla kedden tette közzé a végleges változatot, amit erről az oldalról lehet letölteni (számítógépre, androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre egyaránt). A böngészőt első ránézésre is könnyen meg lehet különböztetni a hagyományos Firefoxtól, a Quantum dizájnja jóval frissebbnek hat. A Mozilla azonban természetesen nem (elsősorban) házon belüli riválisnak szánja, a fejlesztést a Google Chrome ellen küldték hadba.

A Mozilla csapata szerint a Quantum több feladattal is kevesebb memóriát fogyaszt, mint a Chrome, az állítás pedig a The Verge szerint megállja a helyét. A tesztben egy Asus laptop Core i5-ös processzora hat folyamatot futtatott, amikor a Quantumban 20 lap volt egyszerre megnyitva, míg a Chrome-nál már 14 lap is 21 folyamatot eredményezett. Az új üres böngészőlap megnyitásakor emellett különböző mozaikokban kínálják a számunkra javasolt legnépszerűbb oldalakat.

©

Ettől függetlenül a Mozilla mégsem szakított teljesen a Google-lel, az alapértelmezett böngésző ugyanis a Yahoo vagy a Bing helyett a Google.

A böngészőt természetesen privát módban is használhatjuk, amire egy lila maszkos figura emlékeztet.

©

A böngészőt követés elleni védelemmel is ellátták, ami blokkol minden olyan elemet a weboldalakon, ami követni akarja a tevékenységünket.

©

A követés leállítása alap beállításként csak a privát böngészésnél van bekapcsolva, de ezt bármikor átállíthatjuk.

©

Ha máskor is tudni szeretne érdekes új programokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!