szerző:
hvg.hu

A Google Street View-hoz használt járművek ezúttal nem (csak) a gömbkamerát, hanem egy különleges eszközt is magukkal vittek.

Ma már senki sem lepődik meg azon, ha egy olyan autót lát a forgalomban közlekedni, aminek a tetejére egy méretes gömbkamerát szereltek. A jármű jó eséllyel a Google-höz tartozik, amely a Street View szolgáltatás számára készít (a jelenleginél) friss(ebb) felvételeket. Nemrég Kalifornia városaiban szelték a kocsik a kilométereket, ezúttal azonban egy eddiginél jóval különlegesebb feladattal bízták meg őket.

A többek között Los Angelesben és San Franciscóban felbukkanó autókba az Aclima nevű cég szenzorait szerelték, amely menet közben a levegő minőségét mérte. A kocsik az elmúlt időszakban mintegy 160 ezer kilométert mentek, ami 4000 óra vezetést jelent, a rögzített adatokból pedig egy különleges térképet készített a Google.

A rövid animációban az látszik, hogy a beautózott városokban az egyes utcákon milyen mértékben szennyezett a levegő – egész pontosan, hogy mekkora a levegő nitrogén-dioxid koncentrációja. A légszennyezettségre ugyanis nemcsak a forgalom, de az időjárás is komoly hatással van. A Google az adatsor elkészítése után egy külön oldalt is létrehozott, amin keresztül a kutatók is elkérhetik az adatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!