szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Földre szinte naponta záporoznak kisebb-nagyobb meteorok, annál ritkább, hogy ezt a világűrből sikerüljön megörökíteni.

Az Európai Űrügynökség asztronautája, Paolo Nespoli volt a kevés szerencsések egyike, aki a Nemzetközi Űrállomásról fotózta bolygónkat november elején. A most nyilvánosságra hozott éjszakai felvételen – amely másodperceként készített fotók sorozatából áll – látható, hogy az ISS éppen az Atlanti-óceán fölött halad Kazahsztán felé, amikor bekövetkezik a fényrobbanás.

A felvillanás akkor történik, amikor a tűzgömb belép a Föld légkörébe, és felhevíti a körülötte lévő levegőt - a felvétel 7. másodpercénél érdemes a jobb felső sarkot nézni. A meteor vélhetően elégett a légkörben. Később pedig újabb látványosság észlelhető: a dús felhőzetben villámok tucatjai villannak fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!