szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kriptopénzek bányászata kifizetődő üzletnek tűnik, így egyre többen foglalkoznak vele. Most már annyian, hogy az a világ energiafogyasztásán is meglátszik.

Bármelyik pillanatban óriási bukássá válhat a mesés hasznot kínáló Bitcoin-bányászat, jelenleg azonban rendkívül jövedelmező a kriptopénz "előállítása". Hogy mennyire, az az energiafogyasztás adataiból látszik igazán.

A Digiconomist elkészítette azt a grafikont, amelyből kiderül, a világ összes olyan számítógépe, amelyik Bitcoin-bányászattal foglalkozik, a munka idején mennyi elektromos áramot fogyaszt. Ebből az index készítői azt is ki tudják kalkulálni, éves szinten ez mekkora áramfogyasztást jelent. A szám szó szerint döbbenetes: 2017. november 20-án például olyan sok gép dolgozott a Bitcoin-bányászaton, hogy az éves fogyasztás 29,05 TWh-t tett volna ki.

Ez a világ áramfogyasztásának ugyan csak a 0,13 százalékát teszi ki, ám ha más léptékkel nézzük a dolgot, máris sokkal komolyabb eredményt kapunk. Jelenleg ugyanis 159 olyan ország van a világon (köztük Írország vagy épp Nigéria is), amelyik egy év alatt ennél kevesebb áramot fogyaszt.

©

Ha pedig a Bitcoin-bányászok egy egységes országot alkotnának, az energiafogyasztás világrangsorában a 61. helyet foglalnák el. A ranglistán jelenleg Marokkó a 61., ott az éves fogyasztás 29 TWh, míg a 62. Szlovákiában 28,36 TWh-ról beszélhetünk. De hogy még érzékletesebb legyen a példa: Magyarországon 21,55 TWh-ra áram fogy egy évben, ami kevesebb, mint amennyit az összes Bitcoin-termelés generál.

©

Hogy hogyan működik a kriptovaluta kezelése mögött lévő blockchain technológia, arról itt írtunk részletesen. Érdemes elolvasnia, mert szakértők szerint hamarosan az életünk több területét is érezhetően megváltoztathatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mennyit ér egy Bitcoin?

Az alábbi Bitcoin-kalkulátorral könnyen kiszámolhatja, hogy éppen mennyit ér a virtuális pénz. Forint nincs benne, de dollárra és euróra is könnyen válthat, onnan pedig már egyszerű a forintosítás.

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára